2011. október 11., kedd

Kenyérlángos

...vagy minek nevezzem. Nem teljesen pizza, nem is focaccia, akkor legyen inkább magyar neve. :)
Vasárnap délután gondoltam főzőcskézek valamit odaát. Ha ilyenkor nem jutok el a boltba, és nem gondolkozom előre, az őrületbe kergetem magam. Mert...
1. Mindenhez csak félig találom meg az összetevőket.
2. Valamit mindig el kellene használni, ami sehogyan sem fér a tervezettbe.
3. Amit szívesen megennék, nagy valószínűleg Ő nem. Ennek folyamodványa. Tuti, hogy fokhagyma kell bele, és azért szikrát hány a szeme. :)
4. Ha minden hozzávaló megvan, turmixgépem, habverőm, diódarálóm, stb. nincs hozzá. Persze egy hét múlva megtalálom.

Ilyenkor mindig olyan butus vagyok, mert feldühítem magam rajta. Pedig hát fölösleges dolog, hiszen nem jutok előrébb, elkeseredem én is, meg a Férj sem tud mit kezdeni a helyzettel, de azért megölel, és megsimogatja a buksimat. Akkor szokott helyreállni a világ. :)

Előbb utóbb csak kitalálok valamit ilyen esetekben is, de mire eldöntöm... Meg néha beugrik valami még előzőleg, hogy azt kellene készíteni, és egyszerűen nem képes kimenni a fejemből. Ti nem szoktatok így lenni? Lassan már megtanulom, hogy ilyenkor azt kell megfőzni, mert akkor azután is napokig azon jár az agyam.
Most ez a pizza volt, de hozzávalók híján lepény lett belőle.

Egyébként kifejezetten finomra sikerült. Készíthető vegetáriánus és vegán formában is. Ide ez utóbbi változatot írom le. Meg a csökkentett tésztamennyiséget, mert 1/2 kg lisztből gyúrtam a tésztáját, ami egy nagy tepsinyi mennyiséghez elegendő. Ugyan ennyihez is megfelelő a szószmennyiség, de finomabb vastagabban.


Tejszínes kenyérlepény gombával

Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt (fele teljeskiőrlésű)
2 dl víz
4 ek olivaolaj
1/4 kocka élesztő
1 tk méz
1 tk só

Töltelék:
3 dl növényi tejszín
1 üveg csiperke gomba, vagy 1/2 kg gomba megtisztítva
1 nagy fej hagyma
2 ek olivaolaj
1 ek vegamix
1 tk só


A langyos vizet összekeverjük a mézzel, hozzáadjuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
Ezalatt a lisztet egy nagy tálba öntjük, összemorzsoljuk az olivaolajjal. Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és alaposan átgyúrjuk az egészet. Amikor már nem ragad az ujjainkhoz, meg szép ruganyos, pihentetni szükséges.
Langyos helyen kelesztjük, ami most a cserépkályha mellett volt. Tökéletesen alkalmasnak bizonyult, mert a tészta szépen megnőtt bő fél óra alatt, a melegnek pedig külön örültem.(Külön szakértelem és gyakorlás szükségeltetik a füstmentes meleghez, ami egyre jobban alakul az utóbbi időben.)
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk. A tálat kikenjük olajjal. Szépen eligazgatjuk benne a tésztát úgy, hogy pereme legyen. Ebbe kerül a szósz, amely a következő képpen készül.

A hagymát pucoljuk, aprítjuk, vízen megpároljuk, majd hozzáadjuk az olajat, és az apróra szeletelt gombát. Megszórjuk vegamix-szel és sóval. Pároljuk, majd ha elfőtte a levét, kicsit lesütjük. A végén hozzáadjuk a tejszínt, és összefőzzük. A növényi tejszínek közül a szóját javaslom, mert a zab és a rizs édesebb jellegű ízt ad. Ha kicsit hül, a tészta közepére öntjük, majd együtt 30-40 perc alatt közepes lángon megsütjük.


9 megjegyzés:

Dankóné R. Magdi írta...

Szia! Eloszor is boldog nevnapot kivanok :) Masreszt nagyon-nagyon tetszik ez a kenyerlangos, ki fogom probalni :) Koszi a tippet! :)

Bokor Boglárka írta...

Magamra ismertem. :)
Rendszeresen elmegyek a boltba, mert valamit nagyon meg szeretnék főzni, veszek egy csomó mindent, csak épp a tervezett étel legfontosabb alapanyaga marad le. Aztán otthon fogom a fejem és áttervezem az egészet.
Vagy hosszan álldogálok a nyitott hűtő előtt és gondolkodom, mit kellene főznöm, hogy felhasználjam az épp lejáró ételeket. Nálam nagyban megnehezíti a helyzetet, hogy a nagyobbik gyerekem gluténérzékeny, én vega vagyok és diétázom, a többiek meg "rendes" ételt akarnak, értsd. hagyományosat semmi újdonsággal. Szóval főhet az ember feje. Abban reménykedem, hogy a sok gasztroblogolvasással és idővel szerzek annyi rutint, hogy ne legyen gond, és bármiből bármit tudjak készíteni.

Bridge írta...

Ez a hűtő előtt álldogálás nagyon jellemző, meg a kamrapolc... :)
Az még nehezítheti neked, hogy gluténzérzékeny. Mert ha simán finnyás, akkor nincs gond, talál magának valamit, de így... Nem lehet egyszerű.
Remélem meglesz a rutin is. :)

Bridge írta...

Köszönöm szépen Magdi!

Unknown írta...

Kedves Bridge!
Szeretnék érdeklődni, hogyha 1/2 kg lisztből szeretném készíteni a kenyérlángost, miből, milyen mennyiséget ajánlanál?
Persze teljes kiőrlésű lisztet szeretnék használni, max. kevés finom liszt hozzáadásával. Előre is nagyon köszönöm.
Márton Kriszta

Bridge írta...

Szia Krisztina!

Mindjárt kitotózom. Általában sima tésztánál 10 dkg liszthez 60 ml folyadékot kell venni, ebből mindig ki lehet indulni. Mivel könnyebb tészta, mint a kenyér ez a mennyiség kicsit növelendő, főleg, ha teljes őrlésű lisztről van szó, az is többet vesz fel, de azt úgyis látod egyébként, hogy elég ruganyos-e.
Szerintem a lenti mennyiségek jók lesznek.
Tészta:
50 dkg liszthez
320 ml víz
7 ek olivaolaj
1/3 élesztő
1 tk méz
1 púpos tk só

Töltelék:
4-5 dl növényi tejszín (Sztem elég a 4 egyébként)
3/4 kg gomba megtisztítva
1 nagy fej hagyma
2 ek olivaolaj
1 ek vegamix
1 tk só

Unknown írta...

Nagyon köszönöm! már csak holnap tudom elkészíteni, majd megírom milyen lett. :)

Unknown írta...

Kedves Bridge!
Elkészítettem kenyérlángost és nagyon bejött! :)
Azóta minden nap készítenem kellett :) Tetszik a gyerekeknek és persze a férjemnek is :)
Köszönöm!

Bridge írta...

Örülök, hogy bejött a családnak, az a lényeg. :)