2011. október 21., péntek

Rozscipó

Finom cipó készíthető rozsból is. Sütöttem már teljesen teljes kiőrlésű rozsból is kenyeret, de azt csak a fanatikusabb reformosoknak javaslom. :) Nem volt rossz, de sűrű, ragacsosabb. Inkább pirítósnak fogyasztottam.
Ebben a tésztában viszont még fehér liszt is akad.

Hozzávalók:
30 dkg tk. rozsliszt
15 dkg tk. tönkölyliszt (vagy sima búza)
15 dkg fehér liszt
3,6 dl víz
1 ek szejtán - elhagyható
1/4 kocka élesztő
1 tk méz
1 tk só
magvak

Kenyérsütő gépbe raktam a hozzávalókat. A sűrűbb, nem hagyományos jellegű kenyereket mindig a sütőben sütöm, mert lassabban kelnek, és szebb lesz, mint ha a gépben sül.
Miután a gép alaposan megdagasztotta, megformázom, és sütőpapírra helyezem a tepsibe. Legalább fél órát hagyom kelni, de némelyiknek 40-45 perc is kell. Ha szépen feljön, beteszem a sütőbe, 200 C-on 1 óra alatt készül el.

Nincsenek megjegyzések: