2011. október 24., hétfő

Rakott káposzta másképp

Erdélyből származó ismerősöm készíti mindig édes káposztából a töltött káposztát. Nagyon szeretem azt a változatot, és most volt elég sok káposztám is, csak idő nem a töltögetésre. Ezért rakott formában megsütöttem az eredeti töltelékkel. 
Ha nem is tökéletesen ugyanazt az ízvilágot kaptam vissza, de finomra sikerült.

Hozzávalók:
1 kis fejes káposzta
30 dkg barna rizs
1,5 l sűrű paradicsomlé
10 dkg szójagranulátum
1 fej vöröshagyma
1 ek vegamix
2 ek olivaolaj
2 tk só
1 kk borsikafű
1 kk őrölt köménymag
1 gerezd fokhagyma

A káposztát lereszeljük, besózzuk, állni hagyjuk.
A rizst megfőzzük kb. 40 perc alatt 2,5x-es mennyiségű vízben kevés sóval.
A szója granulátumot jó sós vízben felfőzzük, majd leöntjük a vizét, és ha lehet, még egyszer felforraljuk. Mindezt azért, hogy a jellegzetes ízét elveszítse, továbbá könnyebb legyen összerágni, mert így egészen jól megpuhul. Ha kedvünk pepecselni, előző este megfőzhetjük, leöntjük a vizét, és befűszerezve állni hagyjuk egy éjszakát.
A vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk, a fokhagymát szintén megtisztítjuk, összenyomjuk, vagy apróra vágjuk.
A főtt rizshez keverjük a szójagranulátumot, a hagymákat, a fűszereket és a sót.
Kiolajozott tepsi aljára helyezzük a káposzta felét. Arra jön a rizses réteg, majd az újabb réteg káposzta. A végén az egészet leöntjük paradicsomlével, és egy órát sütjük alufóliával lefedett tepsiben.
Régebben tejföllel ettük, mert remekül kiegészíti annak savanykás íze.

Nincsenek megjegyzések: