2011. október 3., hétfő

Hajdinás

Ha viszonylag ropogós tésztát szeretnék, akkor kukorica liszttel szoktam kiegészíteni a tk. tönköly lisztből és zablisztből álló tésztát. Mivel most nem találtam otthon egy szemet sem, hajdina viszont volt ledarálva elég sok, ezért az került fele arányban a tésztába.

Összetevők:
30 dkg hajdinaliszt
20 dkg tk tönkölybúza liszt
10 dkg zabliszt
1/2 doboz szójajoghurt
6-8 ek olivaolaj
1 ek gyümölcscukor/sztívia/nyírfacukor
víz/gyümölcslé
1 csipet só

1 bögre köles
3 bögre víz/gyümölcslé
1/2 doboz szójajoghurt
2 ek gyümölcscukor/sztívia/nyírfacukor  
1/2 citrom héja
1 csipet só

1 kg szilva magozva

A kölest háromszoros vízmennyiségben 1 csipet sóval 25 percre fel rakjuk főni kevergetés nélkül. Amikor megfőtt, hozzákeverjük a maradék szójajoghurtot, némi gyümölcslevet és a cukrot. Botmixerrel pürésítjük.

A 3 fajta lisztet átmorzsoljuk az oliva olajjal, hogy minden felé jusson. Azután hozzáadjuk a cukrot, a sót, a szójajoghurtot, és annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Sajnos most nem mértem a hozzá adott folyadék mennyiségét, talán majd legközelebb. Lehet bátrabban hozzáadni, mert nagyon sokat felszív a hajdina. 
Glutén mentesen is elkészíthető szerintem. Úgy gondolom, a tészta teljesen elkészíthető csak hajdina lisztből is. Csak arra kell számolni, hogy törik. Kicsit gyurmázni kell vele, de ízre nem rossz. Nem főtt hajdina íze lesz, egészen más jellegű. Sülve a környezetem is szívesen fogyasztja, főve hiába rakom eléjük...

A tészta 2/3 részét elnyújtjuk, elsimítjuk pite formában úgy. hogy a szélét majd fel tudjuk hajtani a tetejére.
A kimagozott szilvákat eligazítjuk rajta. Ráöntjük a köles "túrót".
A tetejére a maradék elnyújtott tésztát helyezzük, igazgatjuk. A széleket eligazgatjuk. Villával megszurkáljuk. 
Lassú tűzön 50 percet sütjük.

3 megjegyzés:

Zsuzsanna írta...

Brigi, szóval tojás és búzaliszt nélkül, olajjal is készülhet omlós tészta? Szója ugyan nem jöhet nálunk számításba, de hátha anélkül vagy a készen kapható "rizstejszínnel" is összeállana... Sajnos, az én allergiás családtagomnál ez nem egészségtudatos döntés, hanem kényszer. A finom kis kísérleteid nagyon hasznosak számunkra, köszönjük! Akár felteheted a "hypoallergén" keresőszót is.

Zsuzsanna írta...

Brigi, szóval tojás és búzaliszt nélkül, olajjal is készülhet omlós tészta? Szója ugyan nem jöhet nálunk számításba, de hátha anélkül vagy a készen kapható "rizstejszínnel" is összeállana... Sajnos, az én allergiás családtagomnál ez nem egészségtudatos döntés, hanem kényszer. A finom kis kísérleteid nagyon hasznosak számunkra, köszönjük! Akár felteheted a "hypoallergén" keresőszót is.

Bridge írta...

Szerintem igen. :) Persze ízlés kérdése, de a hajdinával bátran próbálkozhat az ember. Ha ropogósabbra szeretnéd, megemelhető az olaj mennyisége valamennyivel, és a kukorica liszt is ezt segítheti elő.
A szója kiváltható valóban növényi tejszínnel is.
Örülök, ha hasznos számodra az oldal. A "hypoallergén" keresőszó pedig jó ötlet. Köszönöm szépen.
Brigi