2011. október 25., kedd

Körtés süti

Unom a köles kását, meg a hajdinapiskótát felváltva, a müzli macerás, de csak kellene valami reggelire. Körte van. Jó, akkor legyen benne hajdina, köles, meg zab is. :)
 
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg zabliszt
20 dkg hajdina liszt
10 dkg tk. tönkölyliszt
2 dl szójajoghurt
6 ek olivaolaj
kb. 5 dl gyümölcslé
1ek méz / sztívia / nyírfacukor
1 csipet só

A krémhez:
1 bögre köles
3 bögre víz
2 dl szójajoghurt / növényi tejszín
2 ek méz / sztívia / nyírfacukor 
esetleg 1 marék mazsola
vaníliarúd darab
kis citromhéj reszelve
1 csipet só

1 kg körte

A kölest a vízzel, vaníliával, és sóval, feltesszük főni. 25 perc alatt elkészül, nem szabad kavargatni. Forrásig kell figyelni, mert hajlamos kifutni.
Amikor megfőtt, hozzáadjuk a citromhéjat, mézet, szójajoghurtot (pótolható egy nagyobb marék olajos maggal is, amit összeturmixolunk, ha valaki nem szereti a szóját, vagy növényi tejszínnel)
Botmixerrel pépesítjük. Azután belekeverhetjük a mazsolát.

A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, majd az olajjal átmorzsoljuk. Azután hozzáadjuk a mézet, a szójajoghurtot, és annyi folyadékot, hogy a tészta összeálljon. Átgyúrva folyamatosan igényel még folyadékot. Annyit kell hozzáadni, hogy könnyen nyújtható legyen a tészta. Mindig más mennyiségű folyadékot igényel, attól függően, hogy mennyire tudom finomra őrölni a hajdinát pl.

2/3 részét kinyújtjuk, kibélelünk vele egy magasabb falú sütőformát. A tészta törékeny lesz, de egy kis igazgatással meg lehet oldani a problémát.
Beleöntjük a kölest, rátesszük a felszeletelt körtét.
A tészta maradék 1/3 részét is kinyújtjuk. Lefedjük vele a köleses szószt, eligazítjuk a széleket, a tetejét a kimaradt tésztából díszíthetjük.

Fogyaszthatják candidások is, akkor a gyümölcslét a koncentrált cukortartalma miatt javaslom növényi tejjel kiváltani, a mazsolát kihagyni, és a körtét almával, vagy cukor nélkül eltett barackbefőttel pótolni,  ez esetben kihagyható a tésztából a szójajoghurt. 
Ha valaki hypoallergén ételt szeretne, a szójajoghurtot növényi tejszínre cserélje.

Nincsenek megjegyzések: