2011. október 19., szerda

Mini cipók

Háztól hordjuk a tejet, Tata minden vasárnap és csütörtökön reggel felül a biciklire, tekeri, ha esik ha fúj, és hozza az 5 literes kannával hazafelé. Indulásakor mindig rámjön a félsz, mert úgy néz ki, hogyha balról felszáll, jobbról le is esik... de nem szokott. Csak ijesztget. :) Szerencsére. 88 éves, de az átlaghoz képest nagyon jól bírja. És persze ragaszkodik is hozzá. Amikor -20 fok van, és térdig érő hó, akkor engedi meg esetleg Anyának, hogy kocsival elvigye.
Nos, hogy ez a kisregény hogyan függ össze a cipócskákkal, az a következő sorokban derül ki. 
Két oldalról is. Sok tejünk maradt valamelyik nap, és akkor gondoltam, hogy ezekbe majd felhasználom. A másik, hogy mikor kicsik voltunk, Békésen laktak, és ott nyaraltunk náluk, sokszor gyurmáztunk. Elkészítettük a kemencét különböző rendelkezésre álló anyagokból, azután megnyitottuk a pékséget, és készítettük a különböző kifliket, kenyereket. No azok közül néhány pont ilyen formájú volt...
Jó ezekre visszagondolni, nagyon szép emlékeim kötődnek ahhoz az időszakhoz. Most pl. a zöldbab leves jutott eszembe, amihez a Körös parti kertből hoztuk be a roppanós halovány sárga zöldbabokat. Micsoda íze volt annak. Egyszer sem készítettem olyat, pedig ismerem a receptet. Nem azon múlt. Nagyúton az a széles fajtájú sohasem sikerült, a mirelit meg nem olyan.
A 13. kanyar után azonban jöjjön a recept is, mert érdemes megsütni.
Hozzávalók:
60 dkg liszt (30 dkg tk/30 dkg finom)
3,8-4 dl tej (növényi is lehet)
1 ek zabpehely (elhagyható)
1-2 ek olivaolaj
1-2 ek lenmag (lehetőleg őrölve)
1 ek szezámmag, tökmag, napraforgó mag
1/4 kocka élesztő
1 tk méz
1 tk só
Kenyérsütő géppel összedagasztattam az egészet. Arra kell ügyelni az összetevők berakásában, hogyha nem rögtön akarjuk, hogy a gép elkészítse, hanem időzítjük, akkor a folyadékot az aljára öntsük, arra menjen a liszt, és a tetejére csak a száraz részbe az élesztő. Ez kenyérnél is így van, és a sót ne rakjuk közvetlenül az élesztő mellé.
A liszt minőségétől függően felvesz akár 4 dl folyadékot is, olyankor lágyabb, könnyebb a zsömle. Minél több a teljes kiőrlésű liszt aránya, annál több folyadékot is igényel.
Ha kézzel dagasztjuk, jól össze kell gyúrni, kb. 20 percet legalább, hogy szépen elváljon a tészta a kéztől. 
Ebből az adagból ha pici cipókat akarunk, 16 db lesz, de a normál méretű zsömle 12 db körül.
Kivesszük. Megformázzuk. Utána fél órát pihenhet kizsírozott sütőpapíron.
Majd 200 C-on 40 perc alatt megsütjük.

4 megjegyzés:

Dankóné R. Magdi írta...

Kipróbáltam ma, csak kifliként. Hihetetlenül finom, ropogós héjú kiflik lettek :) Koszi :)

Bridge írta...

Jó étvágyat hozzá. :)

Zizi írta...

Hú ezek nagyon jól néznek ki. Bele is harapnék egybe!

Bridge írta...

Zizi, mondd, mikor jársz Nagyút felé... :)