2011. október 20., csütörtök

Kókuszgolyó reformosan, finoman

Még két hete csütörtökön este készült el az alapja, mikor falafel fasírt sült - nem írom, hogy gombóc, mert kis lapikra sikerültek. :) A főtt zabpehely felét ehhez használtam fel, a másik felét a csicseri borsóhoz.

Hozzávalók:
25 dkg zabpehely
10  dkg kókusz
2 marék magozott datolya
10 dkg darált dió, mandula
1 marék mazsola
2 ek karob por
1 vanília rúd darab
4+1 dl víz / növényi tej
1 csipet só

A zabpelyhet jó sűrűre kell főzni, mert a datolya meghígítja, ezért nem a kétszeres mennyiségű folyadékkal kezdjük főzni, hanem csak 4 dl-rel. Hozzáadjuk a sót és a vanília darabot. Használhatunk vaníliás növényi tejet is, de vízzel is jó lesz.
A datolyát ha lehet előtte pár órára beáztatjuk, majd a maradék folyadékkal összeturmixoljuk.
Amikor kezdi elfőni a folyadékot a zabpehely, hozzáöntjük a datolyát. Azért nem hamarabb, mert így is hajlamos leragadni. Kavargatjuk., míg besűrűsödik. Összesen kb. 15 perc alatt megfő. A végén hozzáadjuk a karobport, a mazsolát, a darált olajos magot, és ha ízlésünk megkívánja némi édesítést, szíviát, nyírfa cukrot, gyümölcs cukrot.
Már így önmagában is fogyasztható, de azért kókuszban meghempergetve finomabb. :)
Várni kell, míg meghűl. Bevizezett kézzel gombócokat formázhatunk, kókuszba forgatjuk, és fogyasztható is.

Nincsenek megjegyzések: