2010. április 18., vasárnap

Köles zöldbabbal és paradicsommal rakva

Csütörtökön este a hordó alján lévő utolsó adag savanyú káposztából székelykáposztát készítettem, de fehér rizzsel, hogy a vendégek is megegyék.  Ezután viszont azon agyaltam, magamnak mit kellene főzni. Közben ezt csináltam, azt csináltam, és elszaladt az idő.
Jó, barna rizst akkor már nem főzök, mert az 40 perc, akkor marad a köles. De mivel?
Zöldborsó főzeléket majd máskor, de mi van még esetleg a mélyhűtőben?
Előkerült egy zacskó zöldbab, azután paradicsomkonzerv, meg volt füstölt tofum is. Ezekből kreáltam volna rakott ételt, azonban készítés közben jobbnak láttam összekeverni zöldbabot a kölessel.

Hozzávalók:

1,5 bögre köles
5 bögre víz
1 csipet só

A kölest háromszoros folyadékmennyiséggel és sóval 20 percre felteszem főni. Kis lángon szoktam hagyni pöfögni lefedve az edényt, és ha elég a folyadék rajta, nem ég le az alja. Nem szabad kevergetni, mert akkor viszont biztosan vakarhatjuk az edényt mosogatáskor.

1/2 kg zöldbab
Kb. 20 perc alatt megfőzzük.

1/2 füstölt tofu
2 fej hagyma
2 nagyobb paradicsomkonzerv
3 ek tk. zsemlemorzsa
2-3 ek olivaolaj
1 tk vegamix
1 ek majoranna
1 ek borsikafű


Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kiolajoztam. Megszórtam az alját tk. kenyérmorzsával. (Candidásoknak élesztőmentes.) Mivel a köles hajlamos keményre sülni, így megóvhatjuk a kemény rétegtől magunkat.
A hagymát megpucoljuk, és felaprítjuk.  A tofut kis kockákra vágjuk.
A zöldbabról leöntjük a vizet, és összekeverjük a kölessel, majd  hozzáadjuk a hagymát és a tofut is, illetve belekeverjük a majorannát és a vegamixet. Ez utóbbi egyébként elhagyható.
Mindezt a tepsibe öntjük, eligazgatjuk.
A konzervben lévő paradicsomokat felszeleteltem. A levét elsimítottam a köles tetején, a paradicsomokat egyenletesen elhelyeztem rajta. Megszórtam borsikafűvel, és 200 C-on 40 percet sütöttem.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem semmi a blogod!
Élvezetes és tanulságos! Miért nem veszel részt olyan versenyeken mint a www.blogverseny.info ? Szerintem aratnál!
Melody

Bridge írta...

Ez nagyon jól esett, kedves Melody, de abszolut nem vagyok megfelelő egy blogversenyhez.
Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy a feltöltött képek 1-2 kivétellel erősen hagynak maguk után kívánnivalót, hogy a csetlések-botlások nem annyira a nagyközönség elé valók, hogy nagy fazékban főzök, és többnyire abban is rakom az ételt az asztalra. A BioBrigi pont ellentéte mindennek, ami gourmet.
Abban reménykedem azonban, hogy a bénázásaimat elmesélve esetleg az eleinte hasonlóan "sikeres" bajtársak erőt merítenek. Vagy tanulnak más hibájából. Meg ha rendelkezek újabb információkkal, azt megosszam.
Néha-néha a bánatomat valakinek elpanaszolnám... Ez utóbbit persze nem illik túl sokszor, mert azzal mások kedvét is szegheti az ember. Mosolyogtatóbb dolgokról kell írni, jó kedvet kerekíteni másoknak is! :)

Bocs, hogy elszaladtak a gondolataim.

Szamóca írta...

Tényleg remek ötlet a köles ilyen formában! És milyen jól néz ki! Nagyon megkívántam, főleg ezzel a fűszeres, sült paradicsommal a tetején.

A felső képen egyébként te látszol a háttérben? :-)

Bridge írta...

A hugom... :)
A paradicsommal együtt tényleg nagyon kellemes volt. Még azon gondolkoztam, hogy külön keverek hozzá nagyobb adag szószt, vagy legközelebb az aljára is kenek.
Nyáron lesz ez majd igazán finom, mikor érik a fóliában.