
Jó, barna rizst akkor már nem főzök, mert az 40 perc, akkor marad a köles. De mivel?
Zöldborsó főzeléket majd máskor, de mi van még esetleg a mélyhűtőben?
Előkerült egy zacskó zöldbab, azután paradicsomkonzerv, meg volt füstölt tofum is. Ezekből kreáltam volna rakott ételt, azonban készítés közben jobbnak láttam összekeverni zöldbabot a kölessel.
Hozzávalók:
1,5 bögre köles
5 bögre víz
1 csipet só
A kölest háromszoros folyadékmennyiséggel és sóval 20 percre felteszem főni. Kis lángon szoktam hagyni pöfögni lefedve az edényt, és ha elég a folyadék rajta, nem ég le az alja. Nem szabad kevergetni, mert akkor viszont biztosan vakarhatjuk az edényt mosogatáskor.
1/2 kg zöldbab
Kb. 20 perc alatt megfőzzük.
1/2 füstölt tofu
2 fej hagyma
2 nagyobb paradicsomkonzerv
3 ek tk. zsemlemorzsa
2-3 ek olivaolaj
1 tk vegamix
1 ek majoranna
1 ek borsikafű
só
Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kiolajoztam. Megszórtam az alját tk. kenyérmorzsával. (Candidásoknak élesztőmentes.) Mivel a köles hajlamos keményre sülni, így megóvhatjuk a kemény rétegtől magunkat.
A hagymát megpucoljuk, és felaprítjuk. A tofut kis kockákra vágjuk.
A zöldbabról leöntjük a vizet, és összekeverjük a kölessel, majd hozzáadjuk a hagymát és a tofut is, illetve belekeverjük a majorannát és a vegamixet. Ez utóbbi egyébként elhagyható.
Mindezt a tepsibe öntjük, eligazgatjuk.
A konzervben lévő paradicsomokat felszeleteltem. A levét elsimítottam a köles tetején, a paradicsomokat egyenletesen elhelyeztem rajta. Megszórtam borsikafűvel, és 200 C-on 40 percet sütöttem.
4 megjegyzés:
Nem semmi a blogod!
Élvezetes és tanulságos! Miért nem veszel részt olyan versenyeken mint a www.blogverseny.info ? Szerintem aratnál!
Melody
Ez nagyon jól esett, kedves Melody, de abszolut nem vagyok megfelelő egy blogversenyhez.
Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy a feltöltött képek 1-2 kivétellel erősen hagynak maguk után kívánnivalót, hogy a csetlések-botlások nem annyira a nagyközönség elé valók, hogy nagy fazékban főzök, és többnyire abban is rakom az ételt az asztalra. A BioBrigi pont ellentéte mindennek, ami gourmet.
Abban reménykedem azonban, hogy a bénázásaimat elmesélve esetleg az eleinte hasonlóan "sikeres" bajtársak erőt merítenek. Vagy tanulnak más hibájából. Meg ha rendelkezek újabb információkkal, azt megosszam.
Néha-néha a bánatomat valakinek elpanaszolnám... Ez utóbbit persze nem illik túl sokszor, mert azzal mások kedvét is szegheti az ember. Mosolyogtatóbb dolgokról kell írni, jó kedvet kerekíteni másoknak is! :)
Bocs, hogy elszaladtak a gondolataim.
Tényleg remek ötlet a köles ilyen formában! És milyen jól néz ki! Nagyon megkívántam, főleg ezzel a fűszeres, sült paradicsommal a tetején.
A felső képen egyébként te látszol a háttérben? :-)
A hugom... :)
A paradicsommal együtt tényleg nagyon kellemes volt. Még azon gondolkoztam, hogy külön keverek hozzá nagyobb adag szószt, vagy legközelebb az aljára is kenek.
Nyáron lesz ez majd igazán finom, mikor érik a fóliában.
Megjegyzés küldése