2010. február 26., péntek

Vegán székelykáposzta

Ideje kihasználnunk a hordóból a savanyú káposztát, így tegnap este székely káposztát készítettünk Anyuval. Mikor már félig készen volt, eszembe jutott, hogy a sógornőm diétázik, és ugyan megeszi-e a rizst. Mert ha igen, azt rakunk az ételbe, ha nem, az egészet árpagyönggyel készítjük el.
Közölte, hogy kenyeret és fehér tésztákat most nem eszik, de rizst igen, viszont a barnát nem eszi meg.
No erre nekem ment fel az agyvizem - szégyellem is magam miatta - mert ebben abszolut nem lehet megkülönböztetni barna-e, vagy sem, mivel a múltkor kipróbáltuk. 2 perc múlva lehiggadtam, és eldöntöttük, mivel fehér rizst én nem eszek, - szóval melyikünk is a macerás ;) - kettészedjük.

Hozzávalók:
3 kg savanyúkáposzta
50 dkg árpagyöngy / rizs / barnarizs
2 fej hagyma
10 dkg szójakocka
10 dkg gomba
1 ek pirospaprika
3 ek kesudió
1 ujjnyi gabonakolbász
2 ek olivaolaj
1 ek só
víz

A hagymát megpucoljuk, aprítjuk, kevés olajon és vízen megpároljuk. Általában lefedve vízben megpárolom teljesen, aztán átkeverem kis olajjal, és rászórom a pirospaprikát.
A savanyú káposztát így a tél vége felé ki lehet mosni, mert annyira savanyú lesz, hogy a kecske is elmekegné magát, ha megenné - mondja Anyukám. :) A levét leöntöttem, és beraktam a hűtőbe. Ecet helyett jó lesz bablevesbe, vagy nem tudom még mit találok ki neki.
A savanyú káposzta hosszú szálait kisebbekre vágjuk - egyszerűbb enni utána és 1 perces munka - majd a hagymára öntjük, átkavarjuk, és felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje.
 
A szóját közben jó sós vízben felrakjuk főni, pár perc forrás után leöntjük róla, és hozzákeverjük a káposztához. Ha valaki előre gondolkodik, esetleg előző este megteheti ugyanezt, azután olajjal, különböző fűszerekkel "pácolhatja" a szóját másnapig. Jobb íze lesz.

Ezt követően a felaprított gombát is beleöntjük a lábasba, és forrástól számítva legalább másfél órát hagyjuk főni. Összesen kell neki a 2 óra. Tudom, hogy ez rengeteg időnek tűnik, de a fővetlen káposzta nagyon sok embernél okoz azután görcsöket. Vagy nyers, vagy főtt, itt az átmenetet felejtsük el.
Amikor a káposztánk nagyjából megfőtt, hozzáöntünk bő 1 liter vizet, mivel a rizs kb. ennyi vizet fog felvenni. Itt tehetünk bele kis sót, ha úgy ítéljük meg. Azután ráöntjük az árpagyöngyöt, vagy rizst. Ne kavarjuk le az aljáig! Csak úgy félútig, így megóvhatjuk magunkat attól, hogy leragadjon az aljára, mivel a káposzta alul nem fog. Ekkor belekeverhetjük a gabonakolbászt is. Fehér rizzsel kb. 20 percet, barna rizzsel és árpagyönggyel bő 40 percet legalább főzzük.

Kb. 10 perccel a tűz lezárása előtt turmixgéppel összedolgoztatjuk a kesudiót némi vízzel, és hozzáöntjük a káposztához, átkavarjuk, hagyjuk, hogy kicsit felfőjön, és elzárjuk a gázt.
Aztán megesszük. :) 

Szóval megesszük: tisztában vagyok vele, hogy a szójakocka nem épp a legmegfelelőbb feldolgozási formája ennek az egyébként hasznos növénynek. Amióta világos számomra, ritkán használom.
Fogyasztásnál arra kell ügyelni, hogy nagyon alaposan rágjuk meg, figyeljünk oda rá. A gyomor munkáját könnyítjük vele, meg a saját dolgunkat is...

Nincsenek megjegyzések: