2010. február 16., kedd

Lektin, gabona, egyem, ne egyem?

Marica feltette a kérdést, együnk, vagy ne együnk kenyeret? Bejegyzésében hivatkozott egy amerikai cikkre, amelyben a gabonafélékben lévő lektinek romboló hatásait ecseteli a szerző.

Mivel a cikk azt írja, hogy a lektin főleg a búzacsírában található meg koncentráltan, az jutott eszembe, ha valóban csak erről lenne szó, a problémát egyszerűen megoldaná a Graham liszt, mert az a búzacsírát nem tartalmazza.
Lehet igazsága a cikknek, de úgy érzem, megint ott tartunk, hogy valaminek megvizsgáljuk az egyik oldalát, a másikról meg elfelejtünk szólni. Mint a szójánál a tripszingátlók jelenléte (amik pl. gabonafajtákban is megtalálhatók), hogy micsoda méreg. Hőkezelésre lebomlik... a száraz baobbot is megfőzzük, és senki nem esik rajta kétségbe, hogy előtte emberi fogyasztásra alkalmatlan? A csíráztatás más káposzta.
A lektin úgy tudom hő hatására szintén lebomlik. Gabonaféléket, hüvelyeseket, burgonyát és kelkáposztát nem eszünk nyersen. Ez utóbbiról kérdeztem valamikor Gittát, ők fogyasztják nyersen.

A másik oldal. Amerikai cikk, génmódosított élelmiszerek dömpingje. A Magyarországon termelt gabonák még mindig nem génmódosítottak, szerencsére. De ha a nemesítettől is tartunk, lehet tönkölybúzát is fogyasztani. Nagyon jó alternatíva.
Valóban túl sok gabonafélét - ráadásul főleg élesztős formában - eszünk, de nem tartanám helyesnek kihagyni az étrendünkből.
Így kiöntjük a fürdővízzel a gyereket is! Nagyon jó élettani hatásai vannak a teljes őrlésű gabonának, de mint mindent, ezt is mértékkel kellene fogyasztanunk.

2 megjegyzés:

mariam írta...

Szerintem itt nem az a lényeg, hogy ki és hol írta a cikket, és úgy vélem, nem célja a gabona-ellenes hadjárat.
Talán nem olvastad el elég figyelmesen. :-)
Senki nem akar sem Téged, sem mást arra rávenni, hogy ne egyél gabonát... :-)
Értelmezésem szerint arról van szó, hogy sokan vannak, akik a búzafélésegeket nem tolerálják, és nem is tudnak róla.

Bridge írta...

Szia Marica! Lehet, hogy félreértettem a cikkíró célját. Talán túl sok helyen találkoztam mostanában azzal, hogy közellenségnek kiáltják ki a gabonákat. Nekem azokat a sorokat olvasva ez jött le, illetve a sorok végén ott a Mellorka féle javaslat az emberek 75-80%-ára... ez utóbbi már kicsit rábeszélés.
Persze igazad van abban, hogy az emberek figyelmét fel kell hívni arra, hogy létezik ilyen betegség, és ha időben nem avatkoznak közbe, visszafordíthatatlanul megnyomorodhat az érintett beteg bélflórája... Ezeket az információkat valóban tudatni kellene többekkel.