
Gondolva erre, meg a tervezett utazásra is, pénteken délután összegyúrtam kalácstésztát teljes kiőrlésű lisztből. Sajnos a kenyérsütő gép épp valami kis bucit sütött a családnak, ha rá bízom, biztosan hízottabb kalács sikerül, de így sem panaszkodom.
Hozzávalók:
60 dkg tk. tönkölyliszt
2-3 ek aprított dió (elhagyható)
2 ek karobpor
1 ek lenmag
2-3 ek méz
2-3 ek olivaolaj
1 csipet só
2 dkg élesztő
1 ek szezámmag (elhagyható)
A legegyszerűbb mindezt kenyérsütő gépben összedagasztatni, ha nincs gép, az ember kézzel gyúrja össze alaposan az összetevőket a szezámmag kivételével, amit a tetejére szórunk majd.
A lisztet nagyobb tálban (ha lehet tompa pereműt válasszunk, hogy gyúráskor ne bántsa a karunkat) összekeverjük a karobbal, sóval, lenmaggal és dióval. Majd hozzáöntjük az olajat, amivel átmorzsoljuk az egészet.
A szójatejet meglangyosítjuk, belekavarjuk a mézet, és az élesztőt felfuttatjuk benne. Amikor felfutott, beleöntjük a lisztes keverékbe. Addig gyúrjuk, amíg jól elfáradunk (nem 5 percig) és a tészta már kezd leválni az ujjainkról, meg az edény oldaláról is.
Fél órát legalább kelni hagyjuk, de olykor 40-50 perc is is kell neki.
Amikor már legalább a duplájára dagadt, három részre vágjuk, és egyforma hosszú rudakat formázunk belőle.
A végüket összenyomkodjuk kicsit, majd mikor kész, a tészta alá hajtjuk, de előtte hármas fonással összefonjuk az ágakat.
Jó minőségű zsírpapírral (aki szedegetett már le tésztáról 2 milliméteres szálanként zsírpapírt, érti, miért nem kerül a konyhába ebből többet olcsó példány) kibélelt tepsibe tesszük.
A tetejét bőven átkenjük langyos tejjel, megszórjuk szezámmaggal, és bő fél órát kelesztjük langyos, védett helyen.
Ha már szépen megnő, 180 C-os sütőben 40-50 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése