2010. április 6., kedd

Kalács teljes kiőrlésű lisztből

Mikor ilyen ünnepek vannak, mindenféle sütemények készülnek itthon is. Ha ilyen "felhajtás" van, többnyire úgy járok, hogy vegán ünnepi menüre már nem futja sem időben, sem energiában, és maradékokat eszek, vagy kilopok a rakott krumpliból némi ehetőt. Magyarul "ünnep" hétköznap nagyobb eséllyel van, ha ráérek. :) (Valahol nem is baj ez, mindenki nyögött a munkahelyen ma is, hogy telezabálta magát.)
Gondolva erre, meg a tervezett utazásra is, pénteken délután összegyúrtam kalácstésztát teljes kiőrlésű lisztből. Sajnos a kenyérsütő gép épp valami kis bucit sütött a családnak, ha rá bízom, biztosan hízottabb kalács sikerül, de így sem panaszkodom.

Hozzávalók:
60 dkg tk. tönkölyliszt
380-400 ml szójatej
2-3 ek aprított dió  (elhagyható)
2 ek karobpor
1 ek lenmag
2-3 ek méz 
2-3 ek olivaolaj 
1 csipet só
2 dkg élesztő
1 ek szezámmag (elhagyható)

A legegyszerűbb mindezt kenyérsütő gépben összedagasztatni, ha nincs gép, az ember kézzel gyúrja össze alaposan az összetevőket a szezámmag kivételével, amit a tetejére szórunk majd.
A lisztet nagyobb tálban (ha lehet tompa pereműt válasszunk, hogy gyúráskor ne bántsa a karunkat) összekeverjük a karobbal, sóval, lenmaggal és dióval. Majd hozzáöntjük az olajat, amivel átmorzsoljuk az egészet.
A szójatejet meglangyosítjuk, belekavarjuk a mézet, és az élesztőt felfuttatjuk benne. Amikor felfutott, beleöntjük a lisztes keverékbe. Addig gyúrjuk, amíg jól elfáradunk (nem 5 percig) és a tészta már kezd leválni az ujjainkról, meg az edény oldaláról is.
Fél órát legalább kelni hagyjuk, de olykor 40-50 perc is is kell neki.
Amikor már legalább a duplájára dagadt, három részre vágjuk, és egyforma hosszú rudakat formázunk belőle.
A végüket összenyomkodjuk kicsit, majd mikor kész, a tészta alá hajtjuk, de előtte hármas fonással összefonjuk az ágakat.
Jó minőségű zsírpapírral (aki szedegetett már le tésztáról 2 milliméteres szálanként zsírpapírt, érti, miért nem kerül a konyhába ebből többet olcsó példány)  kibélelt tepsibe tesszük.
A tetejét bőven átkenjük langyos tejjel, megszórjuk szezámmaggal, és bő fél órát kelesztjük langyos, védett helyen.
Ha már szépen megnő, 180 C-os sütőben 40-50 percig sütjük.

Nem lesz olyan könnyű, mint pl. a "feles kalács", de ízlett. A diótól egészen kellemes aromája lesz a karob mellett. Kis baracklekvárral pedig... hmhm. :)

Nincsenek megjegyzések: