2010. április 14., szerda

Granola, vagy sült müzli

Rengeteg változatban készíthető kinek-kinek az ízlése szerint. Az alapja legtöbbször valamilyen gabonapehely, plusz olajos magok és aszalt gyümölcsök.
Ha édesebben szereti a család, adható hozzá néhány kanál olvasztott méz, az jobban össze is tartja a szemeket. Azonban érdemes ezt az egyéni ízlésre hagyni, utólag mindenki annyit tehet rá, amennyivel számára finom.

Egészséges, mert a gabonafélék sokféle ásványi anyagot és vitaminokat tartalmaznak. Az olajos magok szintén magas ásványi-anyag tartalommal és esszenciális zsírsavakkal bírnak. A gyümölcsök rostokkal és természetesen vitaminokkal is.
És elég magas energiatartalommal bír összességében.
Sokszor hallom: ha ezt enném reggelire, leesnék a villanyoszlopról.
Nem jogos a felvetés. A magyar ember azt hiszi, ha degeszre tömi a gyomrát, és az étel órák hosszat ott pang, akkor jutott elég energiához. Pedig... Elvesz tőle, merthogy az emésztésre fordít belőle igen sokat.
Míg ezeket a gabonaféléket könnyen megemészti, elegendő tápanyagtartalommal rendelkezik, csak épp 11 órára kiürül a gyomorból, ami azután pihen.
Ne értsen félre senki, nem azt tukmálom, hogy minden reggel ezt enni, hiszen én sem azt teszem, csak jó alternatíva.


Granola aszalványokkal és olajos magvakkal

Most ezek kerültek bele:

75 dkg zabpehely
50 dkg mazsola
20 dkg hajdinapehely
20 dkg mandula mozsárban kisebbre törve
20 dkg napraforgó mag
20 dkg szezámmag
20 dkg lenmag
20 dkg kókuszreszelék
10 dkg fekete cseresznye aszalva
10 dkg aszalt eper

1/2 l 100%-os ananászlé
1 dl napraforgó olaj

De kerülhetne bele több kókusz, és akkor kókuszos granolaként ehetnénk.
Vagy tehetünk bele rozspelyhet is.
Mandula helyett mehet bele törökmogyoró, paradió, dió, tökmag.
Az aszalványok is sokféleképp variálhatók, pl. áfonya, datolya, szilva, sárgabarack, almaszirom.
Gyümölcsléből használhatunk 100%-os narancslét is. Vagy datolyát turmixolhatunk össze vízzel, és azzal önthetjük fel az összetevőket.

Elkészítése:
Először egy tepsibe beleszórjuk az összes szárazanyagot, majd ráöntjük az olajat szépen elosztva, és átkeverjük az egészet. Ha ezzel megvagyunk, hozzáöntjük a gyümölcslevet is, ismét átkavarva 150 C-os sütőbe tesszük először 1/2 órára. Ha letelt az idő, ismét átkavarjuk az egészet, és még 1,5-2 órára betesszük sülni úgy, hogy fél óránként alaposan átkavarjuk.
Miután letelt a 2,5 óra, újra átkavartam, majd visszatoltam a sütőbe, és ott hagytam kihűlni reggelig. Így teljesen megszáradt, ami nagyon lényeges az eltarthatósága szempontjából.

Ha kész, fogyasztható gyümölcslével, gyümölcsteával, növényi tejjel, joghurttal, kinek mivel ízlik. Tehetünk hozzá gabonatallért, puffasztott amarantot, vagy kukoricapelyhet. És természetesen gyümölcsökkel egészítsük még ki.

Ez a mennyiség két nagy tepsire volt elég. Vékonyabbra terítettem, mert így hamarabb szárad.

Az alapötletek Nagy Zsuzsától és a Biblia a helye táplálkozásról című könyvből valók.

Nincsenek megjegyzések: