2010. április 8., csütörtök

Hajdinás muffin - VKF 33-ra ez is

Régebben próbálkoztam már lúgosító gabonák felhasználásával muffint sütni, akkor kölessel kísérleteztem, több-kevesebb sikerrel. Amióta a hajdina piskótát ízletesre, könnyűre sikerült sütni, jutott eszembe, hogy hasonló masszát használva alapul igen formás és finom muffinok születhetnének végre.

Hozzávalók:
25 dkg hajdinaliszt (pl. kávédarálóval őrölve)
25 dkg tk tönkölyliszt
1 l növényi tej (szója)
1 tányér aszalt gyümölcs felaprítva (datolya, vörös áfonya, füge, szilva)
2 ek olivaolaj
2 ek méz
1 csipet só
2 ek lenmag 
1 cs foszfát mentes borkősütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt fahéj

A sütőt előre melegítjük. A muffinpapírokkal kibéleljük a sütőformát.
Az aszalványok kivételével először a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd a folyadékot hozzáadva addig kavargatjuk, míg egynemű masszát kapunk. A végén hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket is.
Elég nagy adag, 3 muffinsütő tálca lehet vele tele.
A hajdina és a tönkölybúza arányát lehet változtatni, akkor kevésbé könnyű tésztát kapunk.
Még a hajdina utáló hugom is ehetőnek titulálta, rajta kívül mindenki szívesen fogyasztotta eddig.
180-190 C-on legalább 40-50 percig süssük.

2 megjegyzés:

Iza írta...

jól hangzik, én idáig hajdinalisztből csak palacsintát mertem készíteni (maga a hajdina nekem sem ízlik, ezért csináltam belőle lisztet,így már sokkal jobban csuszik) de következőkor megpróbálkozok egy kis piskotával is.

Bridge írta...

Egészen más íze van így. Igaz, hogy nem teljes hajdinaliszt, de készítettem már úgy is, hogy egészen kevés tönkölyt tettem hozzá. Nem ment fel úgy, sűrűbb is lett, de finom.