2012. április 27., péntek

Kölesfasírt tökmaggal

Már készült a konyhánkban, de finom, így kapott ismétlést. Egy egyszerűbbet.

Hozzávalók 1 tepsihez:
1 bögre köles megfőzve
1/2 bögre aprított tökmag
1 fej vöröshagyma
1 tk só
3 ek olivaolaj + 2 ek a tepsibe
1 tk őrölt kömény, borsikafű
zsemlemorzsa

A kölest kavargatás nélkül 20-25 percig főzzük  háromszoros mennyiségű vízben sóval.
A tökmagot kávédarálón durvára aprítjuk.
A vöröshagymát tisztítjuk, felaprítjuk.
Amikor megfőtt a köles, és kicsit hűlt, hozzáadjuk a tökmagot, a hagymát, az olajat, a fűszereket. Összegyúrjuk. Vizes kézzel gombócokat formázunk, majd ellapítjuk őket. Teljes kiőrlésű kenyérből készült morzsában meghempergetjük.
Olajjal kikent tepsiben 25-30 perc alatt hőlégkeverésen 180 C-on sütjük.

 Eredeti recept: Nagy Zsuzsa/ Legyen néktek eledelül sorozat

2012. április 26., csütörtök

Tejberutyutyu :)

Apa mindig így viccelődött a nevével, hát rajtaragadt a tejbegrízen. :) A múltkor direkt őrölt nekem durva szemű grízt úgy, hogy kiszitálta belőle a lisztet.
Egyébként sütemény krémjének indult, csak épp közbeszólt egy szakdolgozat, de elreggeliztük néhány nap alatt. Így is nagyon finom volt némi friss gyümölccsel, savanykás lekvárral.

Hozzávalók:
2 l növényi tej
1,5 bögre tk gríz 
3 ek gyümölcscukor
1 csipet só

A tejet felforraljuk, majd folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a grízt. Ízléstől függően a mennyiséget lehet csökkenteni, attól függően, hogy hígabban, vagy sűrűn szeretjük a tejbegrízt.
Ha mézet teszünk hozzá, az egy picit meghígítja. 
Szűk negyed órát kevergetjük, a végén beleszórjuk a cukrot is.


Finomfőzelék

Hehe, ma láttam Osztyának egy képét a finomfőzelékről, és eszembe jutott a Férjség felszaladó szemöldöke, mikor végigfutotta a fotóimat, közöttük ezt is... :)
Tény, hogy sokkal jobbat is képes lennék készíteni, hiszen annyira nem vagyok antitalentum, de az ember vagy főz, vagy fényképez. Amikor már éhes a banda és még nincs kész a saláta, vagy egykattintásos fotó, vagy semmi sem készül. A maradékot végképp nem érdemes megörökíteni, főleg ha üvegben viszi az ember magával százkilómétereket. Ettől függetlenül a finomfőzelék az finom, legalábbis számomra.

Hozzávalók:
50 dkg borsó
2 karalábé
3 szál répa
2 marék kesudió
2-3 ek tk liszt
víz
vegamix

petrezselyem zöldje

A karalábét és a répát megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk. A borsóval együtt kevés sós - vegamixes vízben megfőzzük.
A kesudiót összeturmixoljuk finomra, adunk hozzá még vizet, majd lisztet és a petrezselyem zöldjét. A főtt zöldségekhez öntjük kavargatás mellett. 15 percet főzzük, közben továbbra is sűrűn kavargatjuk.
Friss salátalevelekkel, fasírtfélével fogyasztható.


2012. április 17., kedd

Egybesült sóskalevéllel

Örömmel néztem, ahogy a sóska napról napra növekedett a kerti átjáró mellett, és már eleve fentem rá a fogam.
A múlt heti esőzéstől végre megugrott, lehet tarolni benne. :) Jó savanyú, mégis finom. Így natúran. (Főzve ne kerüljön az asztalomra, mert!)
Az egybesült kiinduló receptjét Magdinál találtam, de úgy megvariáltam, mint Dulmina az új magazin receptjeit. :) (Ez most dicséret akart lenni a vegánosításra.) Volt száraz kiflim, azt akartam elhasználni, és némely hozzávalók elérhetőség hiányában kimaradtak.

1 kocka füstölt tofu
2 reszelt répa
2 kifli
3 ek zabliszt
3 evőkanál darált dió
1 kis fej vöröshagyma
1 ek búzakorpa
1 ek majoranna
1 ek borsikafű
1 tk őrölt kömény
2 újjnyi gabonakolbász
1 ek vegamix
Annyi víz, amennyit felvesz



A kiflit beáztattam, a többi hozzávalót felaprítottam, összemozsoltam, stb. Azután összekevertem egy nagy tálban. A végén hozzáadtam a kinyomkodott kifliket is, és átgyúrtam. Ha nem áll össze, adhatunk hozzá még vizet és zablisztet.
Alufóliákra halmoztam egy-egy adagot, majd sütöttem fél óráig. Gondolom az áztatott kenyér miatt, sokkal több idő kellett neki, ezért összesen több mint egy órát sütöttem közepes hőfokon, azután lefeküdtem aludni, és benne hagytam az egészet a sütőben. Ugyan nem lett szépen szeletelhető, mint Magdié, se tökéletes volt a kelkáposzta főzelékhez, mert nem volt száraz.
Legközelebb megcsinálom az eredetit, ha nem sietek, nem írunk szakdolgozatot, meg ilyenek.

2012. április 11., szerda

Kalács

Sokan kerestek rá a "kalács teljes kiőrlésű lisztből" kifejezésre, ahogy az Analitycs-ből látom. Valószínűleg a húsvét múltával kevesebb lesz az érdeklődő, de azért leírok egy újabb receptet. Előzőleg itt, itt és itt már készítettem hasonlót.





Hozzávalók:
60 dkg teljes kiőrlésű liszt (tönkölyből a legjobb)
4 dl növényi tej
3 ek olivaolaj vagy 5 dkg pálmazsír
1 ek zabpehelyliszt / burgonyapehely (kihagyható, de puhább lesz a tészta vele)
1 marék mazsola (tudom, opcionális :) )
3 ek méz
1 tk só
2 dkg élesztő

Ha lehetséges géppel átdagasztatjuk, ha nem, kézzel alaposan összegyúrjuk. (Élesztő felfuttatása mézzel és tejjel, addig lisztet a zsiradékkal összemorzsolni, majd dagasztás.)
Fél órát kelesztjük, majd három részre osztjuk, összefonjuk.
Újabb fél óráig hagyjuk kelni, majd 40 perc alatt 180-200 C-on megsütjük.

Hibiszkusz

A napokban metszettem pont a hibiszkuszt, és a piszkozatok között összefutottam egy tavalyi fotóval. Már nem tudom mit szerettem volna vele, de most ahogy tavaszodik, és várom, hogy virágba boruljanak, olyan jó volt látni. 
Főleg annak tudatában, hogy két napja még esett a hó, tegnap reggel pedig -5 fok volt otthon.

2012. április 8., vasárnap

Gombásrizs paradicsomos szósszal

Nagyon egyszerű étel, és finom is. De csak fehér rizzsel jó. :( Próbáltam barna rizsből, de teljesen elnyomta azt az ízt, amitől az egész olyan szerethető.
Anyának vettem karácsonyra egy öntött vas lábast a nagy teflon lábasunk helyett, ami felmondta a szolgálatot, eddig ki sem nyitotta a dobozt, de most előszedettem vele. 5,8 literes. Hiába kerestem volna nagyobbakat, vagy nem volt kívánatos :), vagy egyszerűen nem volt nagy méretben. Nem értem ezt. Senki nem gondol a nagy családra?

 Hozzávalók:
80 dkg rizs
70 dkg gomba
3-3,5 l sűrű paradicsomlé vagy 400 g paradicsomkonzerv + víz
2 fej vöröshagyma
2 ek olivaolaj
1 paprika
1 paradicsom
1 csapott ek só

A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. Vagy felbontunk 2 db 6 decis üveget, és leöntjük a levét.
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Kevés vízen megpároljuk. Azután hozzáadjuk az oliva olajat, a gombát, a paradicsomot és a paprikát. Sózzuk, együtt pároljuk. 
Felengedjük az egészet a paradicsomlével, beleöntjük a rizst, és fél óra alatt megfőzzük. Ha szükséges, még hozzáöntünk vizet. Jó tocsogós legyen, mikor elzárjuk, mert sokat felszív.


2012. április 7., szombat

Paradicsomszószos szélesmetélt

Zabtésztával készült, mert éppen az volt otthon. Amúgy is jobban szeretem az ilyen jellegű tésztákat, mert könnyebben átfő, mint a tk. csőtészta. A paradicsomszósszal nem veszett össze az íze sem.

Hozzávalók:
1 l sűrű paradicsomlé
10 dkg szójagranulátum / szójakocka / füstölt tofu (de el is hagyható)
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek olivaolaj
1 tk méz
1/2 tk só
1 ek citrom leve
fűszerek (majoranna, borsikafű, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, babérlevél)

A szóját jó sós vízben megfőzzük. (Nekem most szójaszeletem volt, azt daraboltam fel főzés után apróra.)
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés vízen megpároljuk, majd összekeverjük az olajjal.
Beleöntjük a leszűrt szóját, hozzáadjuk a paradicsomlevet, a szétnyomott fokhagymát, mézet, sót, citromlevet, fűszereket.
Felforraljuk, és azután még pár percet kavargatva főzzük.

2012. április 6., péntek

Csigasós

Fogalmam sincs, miért nem zsömle lett, vagy egyszerű téglalap, esetleg kifli. Úgy látszik olyan későn már nem voltam egészen beszámítható. :) De nekem tetszettek, és valószínűleg máskor is készítek, mert miért ne. Nem lehet ugyan hagyományosan megkenni, de padlizsánkrémbe mártogatni, vagy zakuszkába teljesen jó volt.

 
Hozzávalók:

40 dkg tk liszt
20 dkg fehérliszt
10 dkg főtt burgonya
3,2 dl víz (liszttől függő)
3 ek olivaolaj
1,5 tk só
1 tk méz
2 dkg élesztő
magok

+3 ek olivaolaj / 5 dkg vaj

Vagy gépben összedagasztatjuk, vagy kézzel gyúrjuk fél órát. Ez utóbbi esetén a mézes vízben felfuttatjuk az élesztőt. 
A lisztet közben összemorzsoljuk a 3 ek olivaolajjal, majd hozzáadjuk az összetört burgonyát, sót és a felfutott élesztőt. Minél jobban dögönyözzük, annál jobb lesz a tészta állaga is, és a végeredményünk.
Azután fél órát pihentetjük, majd kinyújtjuk. A tetejét megkenjük kevés vízzel összekevert olivaolajjal, vagy olvasztott vajjal.
Kisebb téglalapokat vágunk belőle, amit azután feltekerünk. 
Én a muffin sütőformába tettem, de ha nincs a szélére fektetve is süthetjük. 
Hagyjuk fél órát kelni. Azután 180 C-on 40 percig süssük, míg megpirul.

2012. április 4., szerda

Gombás - cukkinis rakottas

Ez volt a mi van otthon projekt, abból lesz a rakottas. :) Na jó, előtte a zöldségesnél szerencsére Anya bevásárolt cukkiniből és gombából. Egészen jó lett, bár egy kicsit több szószt elbírt volna, de se több magunk, se több szójajoghurtunk nem volt otthon. A receptet már a bővített mennyiséggel közlöm.

Hozzávalók:
1/2 kg barnarizs
1/2 kg gomba
2 cukkini
1 kis fej vöröshagyma
1/2 tofu
2 ujjnyi gabonakolbász
2 dl magtejföl / szójajoghurt
1 ek vegamix
1,5 tk só
2-3 ek olivaolaj
borsikafű, majoranna

A barna rizst 40 perc alatt megfőzzük az apróra vágott hagymával és némi sóval, vegamix-szel 2,5x-es mennyiségű vízben.
A gombát megpároljuk némi olajjal és jóval.
A cukkinit felkarikázzuk, a tofut lereszeljük.
Amikor a rizs készen van, egy kiolajozott tepsibe szórjuk, belemorzsáljuk a gabonakolbász felét, hozzákeverjük a megpárolt gombát. Esetleg egy kis reszelt répával és egy marék napraforgó maggal megbolondíthatjuk. A fűszerekkel megszórjuk, átkavarjuk.
A tetejére rakjuk a cukkinit, majd a tofut, és a maradék gabonakolbászt. Megszórjuk egy kis sóval, rákenjük a szójajoghurtot, vagy 2 maréknyi napraforgóból tejfölt mixelünk 
200 C-on 1 órát sütjük.

2012. április 3., kedd

40 prédikátor

Ez a címe annak a könyvnek, amiről már jóval régebben hallottam még a Solán talán vallástörténetből. A múlt héten a kezembe akadt, és úgy döntöttem elolvasom. Nem könnyed olvasmány, ennek ellenére nagyon le tud kötni. Egy 77 éves prédikátor emlékszik vissza arra, hogy az 1600-as években milyen üldöztetéseket kellett kiállnia a protestánsoknak. 
Mai fejjel nehéz felfogni, hogy mik történtek, csak azért, mert valaki másképp hitt valamit, mint a másik. Hiszen viszonylagos szabadságod van, törvényes keretek között azt csinálsz amit akarsz. Bár, ha belegondolunk, az utóbbi évben megingott ez a biztos alap is, köszönhetően az új egyházügyi törvénynek. De ezt most hagyjuk, nem kívánok politizálni.A lényeg az, hogy az állam és a vallás összekeveredése sosem vezet jóra. Egyrészt felhígul az adott egyház, mert sokan érdekből fogják követni, másrészt célt téveszt, és sokan megsínylik. 

Mégis, az egészből nem ezt tartom a leglényegesebbnek, hanem azt, hogy én hogyan viselkednénk egy ilyen helyzetben? Prédikátorként valószínűleg az első héten feladtam volna, pedig elég szigorú elveim vannak. Szomorú belegondolni, de az ember általában veri a mellét, mint Péter, hogy a többiek lehet, de én nem... aztán 3x is beleesünk a csapdába, ami után szemlesütve kulloghatunk.
És a másik oldal? Mi van, ha épp a kellemesebb oldalon vagyok? Lennék-e ennek ellenére könyörületes, és irgalmas szívű? Vagy meggyőződve a saját igazamról tennék nagy ívben az elnyomottra? Oh, persze az ember mindig a legjobbat hiszi magáról, és oly sokszor kiderül, hogy gerendát hordoz a szemében.

Mindez nem reklám szeretne lenni, talán már nem is kapható csak antikváriumokban a könyv, viszont fenn van a neten is, bár én így nem szeretek huzamosabban olvasni. Azért írtam le, mert komolyan elgondolkodtatott arról, hogy valójában mi lakik bennem, kényszerhelyzetekben ugyan hogyan viselkednék egyik, vagy másik oldalon. Szeretném hinni, hogy mindenütt megállnám a helyem, mégis ijesztő belegondolni az ellenkezőjébe...

Brokkolis rakott tészta

Nos, a kép a maradékról készült, amire ránézve az ember nem akar rögtön rohanni brokkolit venni, ennek ellenére jelentem finom volt. Méghozzá annak ellenére is, hogy volt tk. liszt a tésztában. (Barilla Integrale Pipe Rigate. Nem reklám, de egészen jó volt. Bár nem teljes őrlésű gabona, az tuti, ellentétben azzal, ahogy hirdetik. Inkább csak van benne az is.) 
Szintén egyszerűen elkészíthető akár két, vagy három féle szósszal is, és egyből más-más ételeket kapunk.
Ez most paradicsomos volt, de legközelebb napraforgó sajttal fogom készíteni, azután pedig fehér mártással. Persze valószínűleg a "töltés" is más lesz, attól függően mi volt a piacon és a kamrában kéznél.

Hozzávalók:
1 fej brokkoli
1/2 kg tk. csőtészta
1/2 l sűrű paradicsomlé
4-5 paradicsom
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
fűszerek (bazsalikom, borsikafű, majoranna)
1 ek méz
2 tk só
olivaolaj

A tésztát sós vízben megfőzzük. A brokkolit rózsáira szedjük.
A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk. A paradicsomokat feldaraboljuk. Mindezt a paradicsomlével, fűszerekkel, illetve 1 csapott tk sóval  és a mézzel összekeverjük. 
Végül hozzáadjuk a kész tésztát és a brokkolit is, és mindezt egy kiolajozott jénaiba tesszük. A tetejére  sajtot szórhatunk, vagy megkenhetjük szójajoghurttal és szezámmag keverékével. (Vagy növényi tejföllel.)
Fél óra alatt közepes hőfokon megsütjük.

2012. április 2., hétfő

Vörösáfonyás köles


Kölest sokszor fogyasztok reggelire, semleges ízű, nem kell kevergetni, 20 perc alatt megfő és lúgosít. Készítettem már körtével, karobbal, karobbal másképp, gombócnak, kölestúrónak, "túrós rétesnek", de került goffriba is. Arról meg nem is szólok, hogy sósabb ízvilággal mi minden kerekedett ebből az alapanyagból.
Most nagyon egyszerűen megfőztem, picit ízesítettem, és már vihető is. 5 perc munka, kb. 20-25 perc főzés.

Hozzávalók:
1 bögre köles
3 bögre víz
2 ek kókuszreszelék
1 ek vörös áfonya
6-8 csepp sztívia /2-3 ek méz
1 csipet só

A kölest háromszoros mennyiségű vízzel és a csipet sóval feltesszük főni. Addig figyelünk rá, amíg felforr, hogy ki ne fusson, azután főhet magában. Összesen 25 percet főzzük, és nem kavargatjuk meg egyszer sem.
Amikor megfőtt, hozzáadjuk a sztíviát/gyümölcscukrot/agave szirupot stb., az áfonyát és a kókuszreszeléket. Összekeverjük, és el is készült. Friss gyümölcsökkel fogyasszuk.
A candidások a kókuszreszeléket hagyják ki, helyette darált mandulával javaslom megszórni, és savanykás almával fogyasztani.

Kommentek

Javas Zsuzsitól kaptam a díjat. Nem szeretnék külön megjelölni senkit, inkább arra biztatnám a társaságot, mint Trollanyu, hogy minél többször hagyjunk a másiknál egy-egy kedves üzenetet a bejegyzése tükrében.