2012. április 11., szerda

Kalács

Sokan kerestek rá a "kalács teljes kiőrlésű lisztből" kifejezésre, ahogy az Analitycs-ből látom. Valószínűleg a húsvét múltával kevesebb lesz az érdeklődő, de azért leírok egy újabb receptet. Előzőleg itt, itt és itt már készítettem hasonlót.





Hozzávalók:
60 dkg teljes kiőrlésű liszt (tönkölyből a legjobb)
4 dl növényi tej
3 ek olivaolaj vagy 5 dkg pálmazsír
1 ek zabpehelyliszt / burgonyapehely (kihagyható, de puhább lesz a tészta vele)
1 marék mazsola (tudom, opcionális :) )
3 ek méz
1 tk só
2 dkg élesztő

Ha lehetséges géppel átdagasztatjuk, ha nem, kézzel alaposan összegyúrjuk. (Élesztő felfuttatása mézzel és tejjel, addig lisztet a zsiradékkal összemorzsolni, majd dagasztás.)
Fél órát kelesztjük, majd három részre osztjuk, összefonjuk.
Újabb fél óráig hagyjuk kelni, majd 40 perc alatt 180-200 C-on megsütjük.

5 megjegyzés:

trollanyu írta...

De jó:) Az egész csak teljeskiőrlésű lisztből van, ilyen kalácsot még nem készítettem, azt gondoltam, olyan lesz mint a kenyér. De ki kell próbálnom.

Bridge írta...

Mivel érdesebb, kalács jellegű, plusz lazább szerkezetű, mert több élesztő is kerül bele, mint a kenyérbe.

Bridge írta...

Ja, meg a tej miatt is.

Zsuzsa írta...

Szia, nézz be hozzám légy szíves, ha elfogadsz egy díjat tőlem! :-)

Bridge írta...

Köszönöm Zsuzsa, benéztem. :)
Aranyos tőled.