2012. április 2., hétfő

Vörösáfonyás köles


Kölest sokszor fogyasztok reggelire, semleges ízű, nem kell kevergetni, 20 perc alatt megfő és lúgosít. Készítettem már körtével, karobbal, karobbal másképp, gombócnak, kölestúrónak, "túrós rétesnek", de került goffriba is. Arról meg nem is szólok, hogy sósabb ízvilággal mi minden kerekedett ebből az alapanyagból.
Most nagyon egyszerűen megfőztem, picit ízesítettem, és már vihető is. 5 perc munka, kb. 20-25 perc főzés.

Hozzávalók:
1 bögre köles
3 bögre víz
2 ek kókuszreszelék
1 ek vörös áfonya
6-8 csepp sztívia /2-3 ek méz
1 csipet só

A kölest háromszoros mennyiségű vízzel és a csipet sóval feltesszük főni. Addig figyelünk rá, amíg felforr, hogy ki ne fusson, azután főhet magában. Összesen 25 percet főzzük, és nem kavargatjuk meg egyszer sem.
Amikor megfőtt, hozzáadjuk a sztíviát/gyümölcscukrot/agave szirupot stb., az áfonyát és a kókuszreszeléket. Összekeverjük, és el is készült. Friss gyümölcsökkel fogyasszuk.
A candidások a kókuszreszeléket hagyják ki, helyette darált mandulával javaslom megszórni, és savanykás almával fogyasztani.

2 megjegyzés:

trollanyu írta...

Ez a kedvencem lenne, ha végre fel tudnám hajtani itt a kölest, de most megígérték az ázsiai üzletben, hogy beszerzik. Sőt a család is szereti, vannak is már klassz terveim vele, igaz nem mind ilyen egészséges, mint a te ételeid:) A díjakkal kapcsolatban meg nagyon egyetértek, jólesik, de semmi értelmük, a kedves szavak mindig többet jelentenek.

Bridge írta...

Remélem, hogy tényleg sikerül beszerezni. Az ember nem is gondolná, hogy ilyen nehéz, itthon meg terem a földeken.