Újabb kása a zabpehely után. Most köles, mert lúgosító hatású. Legközelebb hajdina lesz. (Csak szólok, Csilla kerüld a blogot. ;) )
Kitűnő választás, ha hamar kell készíteni valamit, és könnyen hasznosítható energiaforrást keresünk. Hét féle aminósavat tartalmaz, teljes értékű fehérje forrás, magas az ásványi anyag és vitamin tartalma.
A köröm és a haj egészségesebb növekedésében segítséget nyújthat, ha gyakrabban fogyasztjuk.
A candidások is a diéta első percétől ehetik.
A főzése nagyon egyszerű, nem szabad kevergetni.
1 bögre köles 3 bögre vizet igényel, és egy csipetnyi sót.
Úgy szoktam, hogy felengedem vízzel, felrakom a tűzre főni mindösszesen 20-25 percre. Amíg fel nem forr, figyelem, hogy ki ne fusson, azután lassú lángon főzöm.
20 perc után meg szoktam nézni, hogy megfőttek-e már a szemek, ha nem, még pár percig főzni kell.
Érdemes azután összeturmixolni, mert sokkal krémesebb, és finomabb ízt ad.
"Csokis" köles
Hozzávalók:
1 bögre köles (ált. 1/4 kg)
3 bögre víz
1 dl növényi tejszín / szójajoghurt / magtejföl
3 ek gyümölcscukor / 30 csepp sztívia / méz / nyírfa cukor
2 ek dió kisebbre törve
2 ek karob por
Vaníliarúd darab
1/2 citrom héja
1 csipet só
Magtejfölt készíthetünk nagyon egyszerűen. Turmixgépben 1 nagy marék mandulát, vagy kesudiót kevés vízzel összeturmixolunk. Sokszor használom sűrítésre akár főzelékekbe is. Ha fűszeresebb az étel, akkor fel sem tűnik. Pl. gyümölcsleves talán még finomabb is vele, mint a rendes tejföllel. Aki pedig tejtermék allergiás, könnyebben kiválthatja az allergéneket.
Tehát a kölest megfőzzük sóval, a vaníliával és a citrom héjával. Mikor megfőtt, hozzákeverjük a magtejfölt, az édesítők közül amelyik szimpatikusabb (a megadott mennyiséggel enyhén lesz édes), továbbá a karobot is. Összeturmixoljuk. Belekavarjuk a diót.
Erre most banán karikák, és almalekvár került. A dióval együtt finom íze lett.
Hipoallergén cimke kerülhet rá, ha az olajos magvakat/szóját kihagyjuk, ez esetben rizstejszínt ajánlok krémesítésnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése