2011. november 12., szombat

Karobos-diós csiga - vegán

Hogy miért nem kakaó? Mert néhány cikkíró halálos méregnek tartja. 
Nem gondolom, hogy ilyen durván kellene fogalmazni, de hogy nem hasznos, az tuti. Csak ha megnézzük, hogy a kávébab koffeintartalma %-os arányban 0,8-1,8, a kakaóbabé 0,07-1,7 között oszlik meg, már érthető a tartózkodás.
Ugyan a koffein serkentő hatásáról híres, azonban az agyra, az idegrendszerre, gyomorra káros. Ráadásul miután "serkentett", a kimerültség erősebben lép fel, hiszen a "holnap energiáit" használtuk fel, és nem hagytuk a szervezetet regenerálódni. A teobromin szintén növényi méreg, amely a magzatra is hat a nikotinhoz, koffeinhez hasonlóan, ráadásul a serkentő hatást követően növeli a depresszió kialakulásának esélyeit.
Ha valaki kevesli az indokot, olvassa el a forrásként megjelölt cikket innen, nekem elég ha csak a töredéke igaz is.

Hozzávalók:
60 dkg liszt (30 dkg teljes kiőrlésű, 30 dkg fehér)
4 dl növényi tej
1 dl olivaolaj
2 ek gyümölcscukor
2 dkg élesztő
2 ek zabliszt (elhagyható)
1 csipet só

3 ek darált dió
3 ek karobpor
3 ek gyümölcscukor
1 csipet fahéj

Az élesztőt a cukorral elkevert tejben felfuttatjuk. A száraz anyagokat összekeverjük, az olajat hozzáadjuk, és a tésztával átmorzsoljuk. Azután beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és jól átgyúrjuk a tésztát.
Kinyújtjuk, megkenjük vékonyan kevés tejjel. A karobot összekeverjük a fahéjjal, cukorral, dióval. A keveréket egyenletesen elosztva szétszórjuk a tésztán.
A tésztát feltekerjük szorosan. Ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle, amiket zsírpapírral kibélelt tepsibe fektetünk egymástól távolabb, mert még kelnie kell.
Kb. 40 percet hagyjuk langyos helyen, míg megkel.
Azután kb. 40 perc alatt közepes lángon sütjük.

5 megjegyzés:

trollanyu írta...

Jól néz ki nagyon:) De a karobot azt hol lehet beszerezni? Aztán, hogy itt Norvégiában hol, az egy másik kérdés.

Bridge írta...

Kedves vagy. :)
Itthon a bioboltokban kapható általában, azzal nincs gond.
Hogy Norvégiában hol lehet kapni, és persze hogy hívják... az már tényleg nagyobb kérdés, utoljára, mikor voltam, nem volt gondom erre. :)

Zita írta...

Van egy nagyon jó kelt tésztás receptem, amit vegánosítani akartam, de erre nem lesz szükségem, ha itt a tiéd! Pisztáciás csiga van tervbe véve legközelebbre.

Bridge írta...

Azért azt vedd figyelembe, hogy nem lesz olyan mint egy tejes-tojásos tészta. Másnap már szárazabb - bár én pont azt szeretem, de az emberek többsége nem.
Ezt viszont tudjuk kompenzálni a zabliszttel, ami puhítja, illetve még ilyen a burgonya, 1-2 főtt szem összetörve a tésztába, vagy a burgonyapehely.

Zita írta...

Köszi a választ! :)