2011. november 7., hétfő

Kakukkfüves bagett

El kéne menni a boltba.
Utálják a tengerimalacok.
Nincs kenyered...
Messze van.
Ehetsz a rozsosomból.
Fujj...
Akkor süssek valamit?
Hát így született meg a sütőtök krémleveshez két Star Trek rész között a fantasztikus kakukkfüves hagymás baguette. :)
Mivel kenyérsütő ott nem volt, kézzel gyúrtam. Jó kis ruganyos tészta lett.

Kakukkfüves hagymás baguette

Hozzávalók:
40 dkg tk liszt
20 dkg fehérliszt
3 kis főtt burgonya
1 fej hagyma (ez most fehér volt, de lehet vörös is)
1 marék összetört dió
1 dl olivaolaj
5 dkg vaj / + 2-3 ek olivaolaj
1 csapott ek só
1 tk méz
1,5 kk kakukkfű
2 dkg élesztő
3 dl víz

A vajat kitesszük puhulni, ha azzal készítjük. Ha vegánok vagyunk, egyszerűen olivaolajat használunk.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, vékonyra szeleteljük, hogy hamar megfőjjön.
A hagymát megpucoljuk, aprítjuk, vízen megpároljuk, majd a végén kevés olajon rövid ideig pirítjuk.
A burgonyáról a vizet leöntjük, villával finomra törjük.
A 3 dl langyos vizet összekeverjük a mézzel, belerakjuk az élesztőt, felfuttatjuk.
Kimérjük a lisztet egy nagy tálba, hozzáadjuk a sót, a kakukkfüvet, a burgonyát, a hagymát, diót és az olajat. Átgyúrjuk, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Alaposan átgyúrjuk az egészet. A burgonya vizességétől függően igényelhet több lisztet.
Kinyújtjuk vékonyra, elkenjük rajta a vajat/olivaolajat, majd feltekerjük. (így lesz levelesebb hatása)
Újra elnyújtjuk, és 8 háromszöget vágunk belőle, amelyeket feltekerünk.
Kb. 40 percig kelni hagyjuk.
200 C-on 40 perc alatt sültek finomra. A külseje finom ropogós lett, a belseje foszlós. Jobb is hogy elfogyott, mert túl finom és csábító. :)

Nincsenek megjegyzések: