2011. november 22., kedd

Hamis gulyás leves

Anya rengeteg petrezselyem gyökeret pucolt meg az elmúlt hetekben. Azokat az apróságokat, amik a szedés után kimaradtak. Mondta, hogy készítsünk zöldséglevest, de nem akartam a hagyományosat. A húgom is arra járt, és közölte, hogy tehetnénk bele szóját, mert nagyon szereti. Így lett a végén hamis gulyás leves.

Hozzávalók:
10 dkg szójakocka
3-4 szál répa
5-6 szál fehérrépa
1 zeller
4-5 szem burgonya
1 fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
1 ek só
1 ek olivaolaj
petrezselyemzöld
őrölt kömény mag
vegamix

A szóját jó sós vízben felrakjuk főni. Az a legjobb, ha 2-3x a levét leöntjük, és újra főzzük, de már az elő alkalommal is sokat veszít a jellegzetes "mű" ízből.
A zöldségféléket megpucoljuk, mossuk, aprítjuk. A répát, fehér répát, zellert kevés vízzel feltesszük főni. Folyamatosan megrázzuk, figyelünk rá, ha elfő a víz, pótoljuk. Lassan legalább 10 percig így pároljuk őket.
Eközben megpucoljuk a hagymákat, és a burgonyát. 
A zöldségfélékre rászórjuk a fűszereket, hozzáadjuk a kétféle hagymát, petrezselyem zöldet aprítva és az olajat. Azután felengedjük kevés vízzel. 
A szóját leszűrjük, azt is hozzáadjuk.
A burgonyát felaprítjuk, és beleöntjük a levesbe, amelyet addig főzünk, míg minden összetevője könnyen át nem szúrható villával.
A leves esetleg kiegészíthető pirospaprikával, és egy egész paradicsommal, amit belefőzünk.
Ha túl hígnak találjuk, szaggatható bele galuska, vagy csipetke.
A galuska összetevői: 1 tojás + kevés víz + vegamix + só és annyi tk liszt, amit felvesz. Minél kisebbre érdemes szaggatni, mert a tk. liszttel készült galuska lassan fő.

Nincsenek megjegyzések: