2011. november 28., hétfő

Gomba leves különleges levesbetéttel

Volt egy elég régi erdélyi kovászolt korpás kenyerünk. Sajnáltam volna, ha elromlik, de a borsó pörköltet már odatettem főni, mire eszembe jutott. A mélyhűtőben volt gomba összevágva, zöldségféléim is, meg úgy tűnt, elég időm maradt, így leves is készült.

Hozzávalók:
3 szál répa
5-6 szál fehérrépa
1 fej zeller
20 dkg gomba
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
petrezselyemzöld
vegamix

A zöldségféléket megpucoljuk, mossuk, aprítjuk. Pici vízzel felöntjük, és kis lángon pároljuk kb. 10 percig. 
A gombát közben megpucoljuk, szeletekre vágjuk.
Sózzuk a zöldségeket, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, beletesszük a gombát, a hagymákat, a vegamixet és megfőzzük. A végén megszórjuk petrezselyem zölddel.

Kenyérgombóc gombával

1/4 kg kenyér
10 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
1 tojás
3-4 ek olivaolaj
1 csokor petrezselyem zöldje

A kenyeret beáztatjuk.
A hagymát és a gombát megtisztítjuk, majd felszeleteljük apróra. A hagymát kevés vízen pároljuk, majd hozzáadjuk az olajat, és a gombával együtt pároljuk, majd főzzük, míg el nem fő a leve.
A petrezselyem zöldjét felaprítjuk,  hozzákeverjük a gombához, majd elzárjuk a gázt. 
A kenyeret kinyomkodjuk, összekeverjük a gombával, és a petrezselyem zölddel.
Belekavarjuk a tojást is.
Pároló edény felső részében elsimítjuk. Kb. 15 perc alatt készült el. 
Kanállal galuskákat szaggatunk a levesbe.

Nagyon finom lett. Máskor is lesz levesbetét. :)

Nincsenek megjegyzések: