2011. november 29., kedd

Birsalma kompót - birsalma főzelék

Újabban a birsalma nem is tűnik olyan borzasztónak, mint gyerekkoromban. Soha nem ettem belőle, a tejfeles birsalma levesből ezután sem fogok, hiába kínálja Mamikám, de a birsalma kompót jöhet.
A megpucolása, és szeletelése macerás, de ha szép érett példányokról van szó, egészen könnyen felszeletelhető. Először mindenképpen javasolt ledörzsölni róla a "bondát". Azután már csak főzni kell, míg megpuhul. A végén adható hozzá kevés édesítő szer, stevia, gyümölcscukor, vagy méz ízlés szerint. Fűszerek közül fahéj, vagy szegfűszeg. Én natúran fogyasztom, de a többiek azért 1 birsalmához legalább két kanál cukrot illesztenek. (Áááááá... :) )

Főzelék
Ha valaki mégis főzelékként szeretné viszontlátni, javaslom, hogy mikor már majdnem megfőtt a gyümölcs (4 db), keverjen össze 2-3 ek lisztet 2-3 ek gyümölcscukorral, majd egy pohár szójajoghurtot adjon hozzá. Ha csomómentes a szósz, öntse a fővő léhez, és kb. 10 percig kavargatva főzze. Fűszerekkel szintén feldobható, fahéjjal, szegfűszeggel.
Összeturmixolva mártásként is használható.

Nincsenek megjegyzések: