2012. március 26., hétfő

Diós hajdinafasírt zellerkrémlevessel


A Biblia a helyes táplálkozásról című receptes füzetben lapozgattam pénteken, hogy milyen fasírtot is készítsek. Valamilyen hozzávaló mindig hiányzott, így több receptet átolvasva raktam össze egy újat.
Nem gondoltam volna, hogy ennyire fog ízleni a többségnek. Azt hittem szokás szerint még a jövőhétre is marad belőle, ehhez képest szombat este egyetlen darab árválkodott az üvegtál alján.

Hozzávalók:
25 dkg hajdina
20 dkg burgonya
10 dkg dió
1 kis fej vöröshagyma
1 ek vegamix
1 tk só
petrezselyemzöld
3 ek zabliszt

tk. zsemlemorzsa + szezámmag

A hajdinát megfőzzük, itt részleteztem már, hogyan.  A burgonyát megpucoljuk, apróra vágjuk, szintén megfőzzük, majd ha kész, villával összetörjük. A diót megdaráljuk.
A vöröshagymát apróra vágjuk. Nekem most volt sülve, de szerintem nyersen is beletehető. 
A petrezselyemzöldet apróra vágjuk.
Amikor készen van a hajdina, hozzákeverjük a burgonyát, a diót, a hagymát, a fűszereket, a sót és a zablisztet.
Egy tálba zsemlemorzsát szórunk. Egy tepsit kiolajozunk.
Vizes kézzel gombócokat formálunk, majd ellapítjuk őket. Megforgatjuk zsemlemorzsában, és a tepsibe helyezzük. 40 perc alatt hőlégkeveréses sütőben 180 C-on megsütjük. Akkor van készen, mikor már egyben marad, és jó ropogós a külseje.

Mi zellerkrémlevessel ettük, de bármilyen főzelékkel fogyasztható, nem túl erős ízű.
Ha valaki jobban kedveli a fűszeresebb csemegéket, borsikafüvet tegyen hozzá.
Candidások a diót cserélhetik mandulára pl.

2 megjegyzés:

Zita írta...

Imádom a vega fasírtokat. Most is van kettő elfekvőben, amelyeket már megcsináltam, lefotóztam, de még mindig nem tettem ki a blogra. :)

A hajdinával hadilábon állok, szóval nagyon örülök ennek a receptnek. A közeljövőben meg fogom csinálni.

Bridge írta...

A hajdinának pl. lisztként édes ételekben nincs az a jellegzetes íze, és pl. a dióval keverve is jó lesz. Van amit kipróbáltam vele, és tudom, hogy soha többet nem kérek belőle, mert megettem ugyan, de nem volt fényes. :) (lecsós jellegű hajdina) De az is lehet, hogy apró változtatással kellemessé varázsolható, csak épp akkor nem jöttem rá, milyen fűszer kellene még hozzá.