2012. március 24., szombat

Hagymás zsömle


Anyáék egyik este főtt krumplit vacsoráztak sült hagymával. A hagymából elég sok megmaradt, amit este felhasználtam a zsömlékhez. Hagymás kenyeret már készítettem régebben, az finom volt, gondoltam a zsömlékkel sem lesz ez másképp.
Nem is tévedtem. Amikor kisült, olyan illata volt... csak az tartott vissza attól, hogy nekiessek, hogy este 11 volt. Meg persze az is, hogy igen kevés teljes kiőrlésű liszt került bele, mivel amíg a gép dagasztotta, addig őröltem a lisztet, mert elfogyott.

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
20 dkg tk. liszt
4 dl folyadék (ált. fele növényi tej, fele víz)
4 ek sült hagyma
1 ek tökmag
1,5 tk só
1 tk méz
1/4 kocka élesztő

Gépben megdagasztatjuk a hozzávalókat, vagy kézzel alaposan átgyúrjuk.
12 egyenlő részre vágjuk a tésztát, megformázzuk őket, zsírpapírra rakjuk, a tetejét bevágjuk, majd fél órát kelesztjük. Kb. 35 perc alatt 180 C-on sütjük meg.

2 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Szia Brigi! Nézz be hozzám légy szíves egy kis meglepetésért! :-)

Zita írta...

Jaj, ez is szuper recept! Meg fogom sütni a zsömléket!