2012. március 30., péntek

Újabb kerek születésnap és gesztenye torta

Bükkszenti Tata ma tölti a 90-et Boldog születésnapot!
Sajnos az Ő fülhúzása halasztásra kerül, mert nincs a szomszédban, mint a másik egyívású apóka. Pedig nagyon megölelném e nagy nap alkalmából. Egyelőre egy virtuális tortával tudok csak kedveskedni, ami a másik ünnepeltnek készült.

A piskóta a hagyományos módon készült, itt írtam róla, annyi, hogy gesztenyemasszát és mandulát a tésztába nem tettem. Egy kerek sütőformába 6 tojásból készül. A 6 tojáshoz 6 tojás, és 6 kanál porcukor / liszt kerül, meg egy fél csomag sütőpor. 
Zsírpapírt teszünk a sütőformába, és begyújtjuk a sütőt. A sárgáját és a fehérjét külön vesszük,  a sárgájához keverjük a porcukrot, míg kifehéredik, majd a sütőport és a lisztet. Gyorsan felverjük a fehérjét kemény habbá. Két részletben hozzákeverjük finoman a sárgájához, majd a formába öntjük. 180-200 C-on fél órát sütjük. És nem nyitogatjuk közben a sütőt!
A krém gesztenyemassza (3 csomag) 3 ek porcukor 1 vaj és 2,5 dl növényi tejszín keverékéből készült.
Az oldalát és a tetejét egy régebbi száraz piskóta morzsája (de lehet babapiskóta is) és darált mogyoró keverékével szórtam meg.

Ha vegánul kellene készítenem, ebből a piskóta tésztából indulnék ki  fahéj és gyümölcsök nélkül.
Gesztenyemasszából kapható natúr, vagy valódi gesztenyéből főznék pürét. Nem bonyolult, és finom is. A vaj helyett biomargarint, vagy egy kis kókuszzsírt használnék, és több rizstejszínt, vagy zabtejszínt raknék bele. Valószínűleg gyümölcscukorral édesíteném. 
Majd a szülinapom környékén lehet, hogy meg is valósul. Évek óta nem volt torta, bár lehet, hogy jobb igen. :)

A díszítéstől nem kell megijedni, nem nehéz, csak az a lényeg, hogy gondold át előtte, milyen mintát akarsz, és hová, mert a második tortánál kétszer simítottam el újra a tetejét. :) Ráadásul mindig mutatósabb az egyszerűbb.

3 megjegyzés:

Éva írta...

Bükkszenti Tatának nagyon boldog születésnapot kívánok és jó egészséget! A tortád nagyon szép és finom lehetett!

trollanyu írta...

Nagyon boldog szülinapot kívánok a Tatádnak:) 90 év, az már nem semmi:) Remélem hamarosan meghúzhatod a fülét is:)

Bridge írta...

Nagyon köszönjük a jókívánságokat.
A fülhúzás pedig nem marad el. :)