Az úgy volt, hogy ki kellett volna menni a hidegbe hajdinát darálni... Nem mentem. :)
Lett belőle legalább olyan jó, mint a hajdina piskóta, amihez liszt kell.
A másik része az, hogy elhatároztam, csökkentem az otthoni készleteket. Tele vannak a polcok lekvárokkal, a mélyhűtő gyümölccsel. Ideje felhasználni is, nem csak gyűjtögetni. Ebből kifolyólag fekete ribizli akadt a kezembe, így az lett a másik jelentős összetevő, de akár barack befőtt, vagy lekvár is lehetne, vagy csak simán almareszelék.
A Hugomat másnap este meglepve kérdeztem, hogy te ettél a mákosból?
- Persze - jött a válasz azonnal.
- De hiszen abban hajdina van.
- AZ NEM HAJDINA! TUTI NEM.
- Ha te mondod... - kuncogtam magamban, és már villogott a szemem, hogy "Megvagy cigány!"
Ez utóbbi megjegyzés nem rasszizmus akar lenni, csak nagyapám kedveskedő mondása volt, mikor kicsik voltunk, tehát nekem igazán pozitív emlékeim vannak ezzel a két szóval kapcsolatban. Mindig a vigyorgó arca, és egy-egy szituáció jut eszembe erről, vagy egy barack a fejünkre. :)
Tehát a következő receptet bárki nyugodtan elkészítheti, az is, akit a világból ki lehet kergetni a hajdinával - lásd. Csillát. Ha Ő megette, akkor ennek jónak kell lennie! Persze az is közrejátszhatott, hogy nem pörkölt hajdinát használtam, a natúrnak semlegesebb az íze.
Hozzávalók:
1/2 kg natúr hajdina
1/2 kg fekete ribizli / málna / barackbefőtt v. lekvár
1 bögre mák darálva
4 nagyobbacska alma lereszelve
6 ek gyümölcscukor / xilit / juharszirup / agave szirup / sztívia
pár csepp olaj
Felrakunk pár liter vizet főni. Amikor felfőtt, leforrázzuk vele a hajdinát, és tíz percre lefedve állni hagyjuk. Ezután leöntjük róla a vizet, felengedjük újra, és 10-15 perc alatt megfőzzük. A fölösleges vizet újra leöntjük.
Egy kerek sütőformát kikenünk némi oliva olajjal. Az aljára rétegezzük a hajdina felét.
Erre kerül a mák és a cukor fele egyenletesen elosztva. (Édesítés - az itt megadott light-os mennyiség)
A mákra a gyümölcs, vagy lekvár. Attól függően, mi van otthon. Nekünk a fekete ribizlivel nagyon bejött, a savanykás íze a mákkal egészen kellemesen harmonizál.
Ezután rásimítjuk a hajdina maradékát, megszórjuk mákkal, gyümölcscukorral. A végén eligazgatjuk rajta az almareszeléket, ami azért kell, hogy ne égjenek meg a "gabonaszemek".
Fél óra alatt 200 C-on átsült. Másnap is nagyon finom volt, a hűtőben összeértek az ízei. Téli reggelinek kitűnő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése