Nagyon szép birsalmáink lettek az idén, de sajnos kezdtek romlani. Birsalma sajtot most nem csináltunk, de süteményt már kétszer is. Egyszer köles és zabliszt keverékéből való tésztával, egyszer a hagyományosabb formát követve, de azért csempésztem bele teljes kiőrlésű lisztet. :) Most ez utóbbit írom le.
Hozzávalók:
15 dkg tk liszt
15 dkg fehér liszt
1 dl olivaolaj
1,5 dl víz
2-3 ek méz
1/2 cs foszfátmentes borkősütőpor
1 csipet só
4 nagyobb birsalma
2-3 ek gyümölcscukor/nyírfacukor
pár csepp citrom
1 csomag vaníliapuding (vagy)
1/2 l növényi tej
2 ek gyümölcscukor/nyírfacukor/sztívia
A birsalmát megpucoljuk, felkockázzuk, és a tepsi alján elosztjuk. Megszórjuk gyümölcscukorral. A citrom levét rácsepegtetjük egyenletesen.
A vízben elkeverjük a mézet. A lisztekhez adjuk a sütőport, a sót, és hozzá dolgozzuk az olajat. A végén belekeverjük a mézes vizet, és alaposan átgyúrjuk a tésztát. Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, és eligazítjuk a birsalma tetején.
Kb. 40 perc alatt megsül 190 C-os sütőben.
Amíg sül, elkészítjük a vanília pudingot. A fenti hivatkozáson a keményítős változat található meg, azzal is tökéletes.
A vanília pudingot összekeverjük az édesítő szerrel, és pár kanál hideg tejjel. A maradék tejet felforraljuk. Ha forr, hozzáadjuk a pudinghoz, majd pár perc alatt sűrűre főzzük.
Amikor a sütemény kisült, egy tálcára kifordítjuk, majd a tetejére öntjük a pudingot.
Kihűtjük, és azután fogyasztjuk.
Persze puding nélkül is fogyasztható, de azzal kicsit jobban csúszik alá mindenkinek. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése