Puding, puding. Az addig oké, de hogyan kellene ehetővé tenni cukor és tej nélkül? Hehe, elgondolom, candidás tejcukor érzékeny ember... vagy csak vegán. Nem bonyolult dolog. Az ilyen főzött, sütött dolgokban a tej pótlása nagyon egyszerű. rengeteg változattal pótolható. Szójával, szója nélkül. Gabona alapúval, vagy olajos magvakból készítettel...
Mandulatej készíthető 1 csésze hántolt mandulából, 3-4 csésze vízből, 1 csipet sóval kiegészítve. Ha friss fogyasztásra készül, vagy müzlihez használjuk, akkor kerülhet bele édesítésnek méz 1 kanállal.
Amikor olajos magvakkal dolgozunk, ajánlott őket egy éjszakára beáztatni. Könnyebb turmixolni, de ha nem gondolkodtunk előre, sem baj. Az a lényeg, hogy kevés vízzel kezdjük finomra turmixolni, és csak azután engedjük fel az összes folyadékkal.
Rizstej 1 csésze főtt barna rizs, 2-3 csésze víz , 1 csipet só , és ízlés szerint méz kiegészítésével állítható össze. A rizst a szokásos módon meg kell főzni, majd finomra szükséges turmixolni. Le is szűrhető. A maradék némi darált olajos maggal összekeverve és édesítve (akár datolyával is), golyókká formázva finom sütemény lehet.
Vissza térve a pudingra, többször használok szója tejet, mert szeretem. Hasonlóan viselkedik, mint a bocié, beltartalmi értékei nagyon jók. Ezt is azzal készítettem, plusz steviával. Ugyan ez utóbbi eléggé megbarnítja a végterméket, de engem nem zavar.
Mostanában a kész pudingot aszalt áfonyával és mandulaforgáccsal egészítem ki. Nagyon finom tud lenni!
5 dl tej
4 ek keményítő (35-40g)
2 ek gyümölcscukor v. 15 csepp stevia (ízlés szerint)
1 vanília kikapart belseje v. vaníliapor
1/2 marék aszalt áfonya
1/2 marék mandula felaprítva
Az édesítésnél figyelembe kell venni, hogy az aszalvány elég édes.
4 dl tejet felteszünk főni.
Összekeverjük a cukrot, a keményítőt és a vaníliát. Hozzákeverjük a maradék 1 dl tejet, csomómentesen elkeverjük, majd ha forr a tej, hozzáöntjük folyamatos kavargatás mellett a masszát.
Pár perc alatt besűrűsödik. Azonnal kis tálkákba öntjük, mindbe szórunk a mandulából és áfonyából.
Akár vegán piskóta tetejére is el tudom képzelni, vagy valami keksz mellé. Önmagában is kellemes édesség.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése