Mivel a boltba menés helyett alvás lett a program (Function2011 volt) abból kellett gazdálkodni, ami a mélyhűtőben, hűtőben, polc tetején, és itt-ott volt megtalálható a házban. Nos, ha otthon vagyok, ez azt jelenti, hogy 10 fő részére egy hónapig változatos ételek készíthetők, de ebben a másik "otthonban" nem ez a helyzet.
Vagy lencse leves készülhetett volna, vagy paradicsom, esetleg főtt tészta, vagy valami pogácsa féle, netán bukta. Végül a főtt rizsnél maradtunk a mélyhűtőből előbányászott húsgolyókkal, illetve falafel gombócokkal kiegészítve.
Falafel gombóc
A falafel gombócot már régebben leírtam itt és itt, de ez most bolti volt. Köretként barna rizst és salátát készítettem. Az előbbit megbolondítottam egy kis zöldségfélével, ízletes lett.
Barna rizs
Hozzávalók:
25 dkg barna rizs
750 ml víz
3 db paprika
1 kisebb fej hagyma
1-2 ek olivaolaj
1 tk vegamix
1 tk só
A hagymát pucoljuk, aprítjuk, a paprikát megmossuk, fél centi vastagra karikázzuk, és a két összetevőt kevés olaj és víz keverékével megpároljuk. Hozzáadjuk a rizst, kicsit kavargatjuk, majd a sót, a vegamixet is. A két és félszeres mennyiségű vizet beleöntjük, összekavarjuk. Kb. 40 perc alatt fő meg, nem kell kavargatni közben, csak egészen kis lángon hagyni főni.
A végén vágható hozzá petrezselyem zöldje. De ugyanígy működik borsóval, vagy egyéb zöldségfélékkel.
Répa-paprika saláta
Hozzávalók:
4-5 nagyobb répa
4-5 db paprika (ha lehet jó húsos fajta)
1/4 citrom leve
1 ek hidegen sajtolt olaj
1 tk gyümölcscukor vagy méz
1 nagyobb csipet só
A répákat megpucoljuk, lereszeljük. A paprikákat megmossuk, felszeleteljük egészen vékony csíkokra.
Besózzuk., jól összegyúrjuk, kicsit állni hagyjuk. (Ha nincs időnk rá, csak gyúrjuk alaposan össze, hogy egy pici levet eresszen.)
Utána hozzáadjuk a mézet, a citrom levét és az olajat. Még egyszer átkeverjük.
Esetleg szelhetünk bele vékony lila hagyma karikákat is, de enélkül is kellemes ízhatású.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése