Kicsit fancsali pofával néztem, mert a hétvégi éjszakai vitézkedés, plusz, a tegnapi esti rosszullét után nem éreztem magamban ambíciót ilyesmire. Aztán rávettem fondorlatos módon az agyamat, hogy kezdje el érdekelni a dolog, mert régebb óta tervezgettem a ketchup készítést... Felvetettem Anyának is, hogy a nem túl nagy adagból paradicsomlé helyett nem főzhetnénk-e azt. Nyitott volt a kérdésre, így nézegettünk recepteket a Mindmegettén, itt-ott, végig bogarásztunk 3 fajata gyári szószt, végül megalkottuk a saját verziónkat.
Annyival voltunk előrébb, hogy egy adag átsült-főtt paradicsommal kellett dolgozni, ami kb. 6-8 kg paradicsomból állhatott össze. Ezt már csak passzírozni kellett. Olyan bő 8 liternyi leve maradhatott, mert elég sok héját, és magját szűrtünk ki.
Amíg ő passzírozott, én mosogattam, majd pucoltam 6-8 nagyobb fej hagymát. A zellerszár majdnem kimaradt, de miután feltúrtam mindkét mélyhűtőt, találtam az egyik alján zacskóban eltéve egy csokorral.
A levet feltettük főni, belekerült a hagyma, zellerlevél, 1 rúd fahéj, 6-8 db babérlevél, egy nagy csipet szegfűszeg, és teatojásban 2 tk koriander és 2 tk mustármag. Sót is írtak, de azt kifelejtettük.
Kb. 2 órát kavargatta Anya - igen most Ő volt az áldozat - mire készen lett. Végig nézte az összes sorozatot, Híradót, meg még közéleti műkorokból is jutott... sajnos nekem is.
Berakhattuk volna újra a sütőbe is, de gyorsítani akart a folyamaton, mert így is 11 óra múlt, mire üvegbe mertük.
Az ecet íze kicsit hiányzik belőle, de csak azért sem rakok bele. Nagyon savasít, a természetes bélflórának sem tesz jót. Majd esetleg ha elővesszük, és hiányzik némi savanykás íz, csepegtetünk bele citrom levet.
A végén olyan 6 liternyi mennyiség maradt, de nem volt elég sűrű. Keményítőt, ami eredetileg a gyári szószokban is megtalálható, csak módosított formában, nem mertem bele rakni, nehogy elromoljon, ezért másfél tk agar-agart kevertünk hozzá. Semleges ízű, jól sűrít, nem káros. 4 ek gyümölcscukorral édesítettük a legvégén.
Azon forrón üvegekbe töltöttük. Nekünk nagy láda van kibélelve régi ágyneműkkel, azon lepedő. Abba kerül a befőtt, majd bebugyoláljuk minden oldalról, a tetejére rakunk még egy takarót, és 1-2 napi abban dunsztoljuk.
Majd ha felbontunk egy üveggel, elmondom mennyire működik, addig a most kóstoltak alapján tudok nyilatkozni, hogy egészen finom szósz lett.
4 megjegyzés:
Szia! Ecet helyett citromot nem próbáltál? Az lúgosít. Persze csak a végén belerakni, el ne illanjon) Nekem is tervbe van véve ketchup. Németben lehet kapni a kaisersnél- sajna a nevére nem emlékszem- irgalmatlanul finom fűszerezésűt. Valahogy gyanítom masala (is) van benne.
Forróba belerakni nincs értelme, a dunszt miatt meg nem várhatok. Utólag, mikor felbontjuk viszont aktuális lehet.
A masala-t bevallom őszintén nem ismerem, milyen fűszerösszetétel.
Ellenkeznem kell veled))) Ugyanis mindenbe citromot rakok, amibe ecet is kellene. Persze, hogy forróba is, leves, főzelék...de gondolj a síma citromos teára, abba sem kihűlés után rakod, és forrón is benne marad az íze. A masala (garam masala) összetételét megtalálod a neten is, de már több boltban lehet kapni. Kellemesen, fűszeresen édeskés. Én tuti kipróbálom az enyémben.)) persze csak óvatosan
Az ecetet én is azzal helyettesítem, az uborka salátától kezdve a mustárig. Értelek. De ez már így maradt. Talán jövőre megy bele, remélem emlékezni fogok a tanácsodra.
Megjegyzés küldése