2012. június 10., vasárnap

Hajdinagombóc levesbetétnek

Dulmina Nyitott szemmelben szereplő burgonyás hajdinagombóca volt az ötletadó, csakhogy Csepelen nincs Malmom, Biobolt pedig épp nem esett útba. Tésztát előtte ettünk egy másik fajta levesben, galuskát azelőtt a borsólevesben. Nem baj, gondoltam, megfőzöm egészben a hajdinát, és majd azt keverem valamihez.
Ahogy a hajdina főtt, rájöttem, hogy nem lesz ez sima ügy, még akkor sem, ha zablisztet, vagy ilyesmit keverek a tésztához. Volt otthon ellenőrzött helyről származott tojás, ezért azzal készítettem el végül.
Mások szerint ehető, bár módjával :) és szerintem sem volt rossz. Különleges köretnek, vagy lisztérzékenyeknek jó alternatíva lehet.


Hozzávalók:
1 bögre főtt hajdina
1 tojás
1 reszelt répa (kihagyható, de finom)
1 pici hagyma felaprítva (kihagyható, de finom)

1 tk vegamix
1,5 tk  só

A hajdinát forró vízzel leforrázzuk, majd a vizét leöntjük. Újra felengedjük vízzel, és 1/4 óra alatt megfőzzük. Szűrjük. Egy edényt teszünk fel vízzel főni, amikor felforrt, kerül bele 1/2 kanál só.
A hagymát és a répát kevés vízen megpároljuk, majd hozzáadjuk a vegamixet, a sót, a hajdinát. Beleütjük a tojást, és átkavarjuk. 
Kanálnyi darabokat "szaggatunk" ki belőle, és a forró vízbe tesszük. Kis lángon bő 5 perc alatt megfőzzük. Óvatosan leszűrjük, és finom zöldséglevesek mellé tálalhatjuk levesbetétként.
 

4 megjegyzés:

Dankóné R. Magdi írta...

De jo otlet! El is kuldtem sogoromnak, aki liszterzekeny, es a hajdinat meg nagyon szereti :-)

Bridge írta...

Az jó, ha szereti a hajdinát. (Még ha "kénytelen" is.)
Annyit tennék hozzá, hogy óvatosan kell főzni, mert hajlamos szétesni, de ha ügyes az ember, és van egy szűrőkanala, könnyű dolga van.

trollanyu írta...

Pont vettem hajdinapelyhet és eddig ötletem sem volt, mit kezdjek vele. Szerintem valami ilyesmit lehetne készíteni vele, ki fogom próbálni mindenképpen:)

Bridge írta...

Valószínűleg abból is jó lesz.