2012. június 13., szerda

Köleses gombapörkölt

Anya gombapörköltet csinált, így nekem csak a kölest kellett hozzá megfőznöm. Finom lett, bár magtejföllel egy picit harmonikusabb az íze, de arra most nem volt idő.

Hozzávalók:
1 kg gomba szeletelve
3 dl szójajoghurt (vagy növényi tejföl)
1 nagyobb fej vöröshagyma aprítva
1 paradicsom felszeletelve
1 paprika karikákra vágva
1 ek pirospaprika
1 ek olivaolaj
1 csipet őrölt kömény
2 babérlevél
1 tk só

2 bögre köles
7 bögre víz
1 tk só

A vöröshagymát kevés vízen megpároljuk, majd meglocsoljuk olivaolajjal. Beleszórjuk a gombát, a paprikát és a paradicsomot, illetve a köménymagot. Átkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, és a babérleveleket is beletesszük.

Amíg fő, a kölest is elkészítjük. Átválogatjuk a magokat, ha nem akarjuk, hogy recsegjen a fogunk alatt, majd felengedjük 3-3,5x-ös mennyiségű vízzel. 20-25 percig főzzük, de nem  kavargatjuk.

Visszatérve a gombához, ha növényi tejföllel készítjük, akkor 3 marék kesudiót, vagy kesudió és napraforgó keverékét kevés vízzel turmixoljuk, és azt keverjük az ételbe. Amikor már majdnem megfőtt, beleöntjük a szójajoghurtot / magtejfölt, és összefőzzük 5-10 perc alatt.


Nincsenek megjegyzések: