2012. június 26., kedd

Zöldségpörkölt barnarizzsel

Egyszerű az oka, miért lett pörkölt. A meleg. Nem tudtam rávenni magam, hogy begyújtsam a sütőt. Így szétnéztem a hűtőben, a mélyhűtőben, és a szerencsésebbek zöldségpörköltet ettek, a kevésbé szerencsések ananászos csirkemellet rizstejszínnel. ;)

A barna rizzsel nem sok baj van, kevés hagymát megpárolunk, ráteszünk egy kanál olajat, 1 kanál vegamixet, sót, és a rizst 2,5x-es mennyiségű vizet. Bő 40 perc alatt megfő, és még kavargatni sem szükséges.

A zöldségpörkölthöz a vöröshagymát szintén kevés vízen megpároljuk, 1 ek olivaolajjal összekeverjük, erre szórjuk az őrölt köménymagot és pirospaprikát. Azután megy bele a borsó, és a só, kevés víz, épp csak ellepje. Kb. 15 perc múlva (a borsó öregségétől függően) a cukkini és a karfiolrózsák. Amikor a két utóbbi zöldségféle is megpuhult, elzárhatjuk a gázt.

Azt hinné az ember, hogy a cukkini és a karfiol nem illik bele, de nagyon finom lett. Friss saláta készült hozzá káposztából, répából, némi hagymából és paprikából. Amikor mindet legyaluljuk, illetve a répát reszeljük, megsózzuk, gyúrjuk, míg levet enged. Érdemes nem kihagyni ezt a lépést, egészen más ízeket kapunk, mintha csak simán felvágjuk, és az öntet rákerül. A végén 1 kanál mézzel és citrom levével egészítjük ki.

Nincsenek megjegyzések: