2012. június 1., péntek

Kalács


Hozzávalók:
45 dkg tk tönkölybúzaliszt
15 dkg fehér liszt
4 dl növényi tej
10-20 dkg mazsola, vagy egyéb aszalt gyümölcsök (áfonya, szilva, csersznye)
3-4 ek méz
4 ek olivaolaj
1 ek zabliszt (puhítja a tésztát, jobb vele, de elhagyható)
1 ek burgonyapehely (elhagyható)
2 dkg élesztő
1 tk só
1/2 vaníliarúd kikapart belseje

Az aszalványok kivételével az összes hozzávalót a kenyérsütőgéppel összedolgoztatjuk.
Ha kézzel dolgozunk, a lisztet elkeverjük a zabliszttel és a burgonyapehellyel, vaníliával, és sóval. Hozzámorzsoljuk az élesztőt, hozzáöntjük a tejet és belecsurgatjuk a mézet.
Alaposan összekeverjük, majd dagasztjuk, ameddig bírjuk...
A végén hozzágyúrjuk az aszalványokat is. (A kenyérsütő ezért külön csipog. Azért érdemes ilyenkor beletenni, mert egyébként szétkeni az aszalványokat dagasztás közben.)
Pihenni hagyjuk legalább 1/2 órát egy konyharuhával letakarva.
Ha letelt az idő, átgyúrjuk újra az egészet alaposan, formázzuk, fonjuk, majd egy zsírpapírral kibélelt formába tesszük.
Ezután 3/4 órát kelesztjük.
Kb. 45 perc alatt sütjük kb. 180 C-on.

5 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon szépez ez a kalács, még mindig nem próbáltam ki kalácsot sütni csak teljeskiőrlésű liszttel, de hamarosan:)Teszek bele mindenképpen zablisztet, mert van itthon. Szép nyugis hétvégét kívánok neked:)

Bridge írta...

Láttam már szebbet is, finomnak finom volt. Először csak kevesebbet tegyél bele, finom lesz úgy is.
A zablisztet azért szeretem, mert puhítja a tésztát.

Bridge írta...

Ja, és köszönjük, remélem nektek is kellemesen telik.

Beastie írta...

szép kis kalács lett :) és van egy csomó tönköly lisztem is

Bridge írta...

Akkor hajrá! :)