2012. február 19., vasárnap

Zöldbabfőzelék burgonyával

Ez most olyan jó kis magyaros jellegű lett, vagy inkább bükkszenti Mamás. Sűrű, ízletes. Valószínűleg ez az a formátum, amit még a zöldbab utáló öcsém is megenne. Egyszer volt már rá példa, csak akkor Mariska néni csinálta. Még 96 táján, mikor Attiláék itt voltak Canadából, és együtt bandáztuk át az egész nyarat. Akkor a vasszöget is megettük. :)
Persze abban füstölt sajt volt, meg jó olajban lesütött hagyma...
Így visszagondolva arra az időszakra, fel sem mértük, milyen jó is nekünk. Szabadok voltunk, jöttünk-mentünk. Ha kedvünk volt a patakhoz cserkészni, fürödni, ha nem akkor a Zsóriba. Vagy Skorch-oztunk egész délután, miután megsütöttem 150 palacsintát. Eszméletlen mennyiséget meg tudtak enni a fiúk, a 4 literes lábassal bekavartam a tésztát, és csak sütöttem, sütöttem, sütöttem... :) Olyankor még a kutya is kapott, mert Tücsök farok csóválva és reménykedő tekintettel nézte ki a fiúk szájából a falatot.
No, ennél bonyolultabb kajákat nem is ettünk.Paprikás krumpli, zöldségleves, gombóc (Ha a nagymamájuk ráért, sose készítettünk 200 db alatt + nudli.), tojás leves, sült krumpli, bableves, rakott krumpli, borsós tészta, pizza, vajas kenyér. Néha 2 tálca meggyes piskóta, vagy egy kiló lisztből gyúrt lekváros bukta is nagyrészt eltűnt, mire Anya hazajött a munkából. (Hálás vagyok a sok türelemért, és finanszírozásért.)
Csak a mosogatás ne lett volna... :)

Zöldbabfőzelék

Hozzávalók:
1 kg zöldbab
6-8 közepes burgonya
1 fej vöröshagyma
1-2 ek gabonakolbász
1 ek pirospaprika őrlemény
1 gerezd fokhagyma

1 ek só
1 ek olivaolaj
kapor
1 marék napraforgómag
1 marék kesudió
4-5 ek tk liszt

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Kevés vízen megpároljuk, majd rá önjük az olajat és hozzáadjuk a pirospaprikát, a kaprot, a gabonakolbászt és a fokhagymát összetörve. Beleöntjük a zöldbabot, sózzuk. Felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje.
Negyed óra főzés után hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát.
A napraforgót és kesudiót kevés vízzel összeturmixoljuk, majd felengedjük vízzel. Beleturmixoljuk a lisztet is
Mikor a burgonya is megfőtt, belekeverjük a fenti szószt. Jó negyed órát főzzük sűrű kevergetés mellett.

Kölesfasírttal, vagy valamilyen más feltéttel fogyaszthatjuk.

2 megjegyzés:

Dankóné R. Magdi írta...

Je, hasonlot keszitettem ma. :-) Nekunk is finom volt :-)

Bridge írta...

Ez tényleg egy nagyon finom étel.