2012. február 28., kedd

Teljes kiőrlésű kifli

Teljes őrlésű lisztből is lehet finom kifliket kerekíteni, csak ritkán szoktam. Sokkal egyszerűbb a zsömlét meggömbölyíteni, a tetejét bevágni, és már sütni is... Mint a tésztát nyújtani, háromszöget vágni, esetleg kis olajjal megkenni, tekerni. Igen, akár tíz perccel! is több időbe kerülhet. :)
Nos, néha nagyon sok az a tíz perc, de legutóbb épp nem számított.

Hozzávalók:
60 dkg tk tönkölyliszt
2 ek burgonyapehely
2 ek zabpehely
4 ek olivaolaj
400 ml víz
1 ek méz
1,2 tk só (egy csapott, meg egy kicsi)
2 dkg élesztő

 Mindezt gépben összedagasztatjuk, vagy kézzel alaposan meggyúrjuk. Lisztezett deszkára borítjuk, kör alakúra nyújtjuk. Egyforma háromszögeket vágunk belőle. (Ha rendes, méretes kifliket szeretnénk 10-12 db-ot.) A szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejét megkenjük vízzel, és megszórjuk magokkal (szezám, len, tök, napraforgó, kömény), sóval, kinek mi tetszik.
Fél órát legalább kelesztjük, majd 180 C-on 35-40 percig sütjük.



Nincsenek megjegyzések: