
Annyira tetszett a mindent belepő fehérség, hogy a hideg ellenére kinn ragadtam fényképezni, a kása meg rotyogott, rotyogott, aztán elfőtte a levét...
Végül nem jött senki, csak egy üveg baracklekvár, meg pár fánk, amit a "Szállító" 2 percen belül el is tüntetett a tányérról. Közölte is, hogy két ilyen szomszédasszony mellett labdába se rúghatok. :)
És valóban nem. Ők sosem csempésznek graham lisztet a sütitésztába, az tuti!
Visszatérve a fő témánkra, a lekváros kifli azért született, mert a baracklekvár jó sűrű, házi főzésű volt, és kikottyantottam, hogy remek lenne sütéshez.
Hozzávalók:
1 kg liszt (fele-fele arányban teljes kiőrlésű és fehér)
5 dl tej (szója-rizs volt)
20 dkg vaj v. 2 dl olivaolaj ha vegán tésztát szeretnénk
2 ek zabliszt
3 ek méz
2 dkg élesztő
1,5 tk só
Tölteléknek sűrű lekvár.
A tejet meglangyosítjuk, hozzákeverjük a mézet, belemorzsáljuk az élesztőt.
A száraz anyagokat összekeverjük, átdolgozzuk az olajjal, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt.
Egy SGU rész alatt alaposan átgyúrjuk. ;)
A tésztát kinyújtjuk, féltenyérnyi háromszögekre vágjuk, rákanalazzuk a lekvárt a szélére.
Két oldalról behajtjuk a lekvárra a háromszög széleit, majd a harmadik sarkot szépen rátekerjük, hogy kifli formát kapjunk. Esetleg a ráhajtott réteget megkenhetjük kis olajjal, hogy ropogósabbra süljön.
A teteje megkenhető tojással, ami kiváltható pl. némi víz és méz keverékével.
Kb. 1/4 órát kelni hagyhatjuk, majd 15-20 perc alatt közepes hőfokon süthetjük.
Ha a fenti mennyiségű tésztát begyúrjuk, 3 tepsi lekváros kiflit kapunk. Vagy csalunk, és a fele párnacsücske lesz. :)
2 megjegyzés:
Nagyon jo otlet, valamelyik nap megvalositom majd :)
Hamarabb eltűnt a tálból, mint a sós, így arra következtetek, hogy tényleg jó. :)
Megjegyzés küldése