Hozzávalók:
1 kg mexikói zöldségkeverék
1/2 kg tészta (szarvacska, csavart cső, cső)
2-3 ek olivaolaj
4 ek szezámmag
1 ek napraforgómag
só
1 l vegán sajtszósz
A vegán sajszósz alapja a Napraforgó sajt, csak több vizzel hígítom. Az alábbiak szerint készíthető el:
1 csésze hántolt napraforgó
1/2 csésze zabpehely
kicsit kevesebb, mint 2 csésze víz + 1 csésze a szósz jelleg miatt
fél citrom leve
3 gerezd fokhagyma
1 tk só
½ pritaminpaprika, vagy 1 kiskanál pirospaprika
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
kis olaj és víz
¼ csésze sörélesztőpehely
A hagymát kis olajon és vízen megpároljuk.
A napraforgót a zabpehellyel és vízzel összeturmixoljuk (vagy megőröljük, majd elkeverjük vízzel, ha nincs turmixunk). Mindezt néhány percig főzzük, míg be nem sűrüsödik, majd az áttört fokhagymát hozzáadjuk a többi ízesítővel együtt még néhány percig főzzük. (Forrás részben a Balázs Katalin - Kiss Balázs: A Biblia a helyes táplálkozásról c. könyv.)
A zöldségkeveréket kis sóval megfőzöm, a tésztát sós vízben kifőzöm, majd mindezt egy olajjal kikent tálba, vagy tepsibe teszem. Ráöntöm a sajtszószt, átkeverem, a tetejére szezámmagot és napraforgó magot szórok, majd közepes hőfokon átsütöm. Mikor a teteje megpirult, már ki is vehető a sütőből.
Ez az adag kicsit több sajtszószt elbírt volna, illetve sót is. Ezért a maradék gombából mellé raktam 1-2 fejet, és azzal együtt ettem. Olyan jól összeillett.
Elég sok vizet szoktam hozzá tenni, mert ilyenkor már hamar megkeseredik a káposzta, viszont ha ebben a kicsit citromos lében áll, semmi baja nem lesz.
2 megjegyzés:
Na, ezt a napraforgósajtot most már tényleg ki kell próbálnom!:-)
Úgy gondolod, eleget tukmáltam? ;)
Megjegyzés küldése