
Régebben, mikot hasonlót készítettem, a tönköket felaprítottam a töltelékbe, de most inkább meghagytam a többieknek gombás tojáshoz. Hozzávalók: 30-40 fej közepes gomba 20 dkg köles 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma fűszerek (Bazsalikom, pici rozmaring, majoranna, vegamix) 10 dkg szójagranulátum só A tetejére vegán sajt (az ott készített adag fele elég) A kölest felteszem háromszoros vízmennyiségben főni 1 tk sóval. A szóját jó sós vízben szintén főzöm. A szójakészítmények kezelésére Zakor János és Horváth Róbert "Vegán és vegetáriánus szakácskönyv húsfogyasztók- nak is" című receptkönyvéből olvastam jó tanácsokat, azóta mindig megfőzöm, nem csak áztatom. Így nincs az a jellegzetes "műanyag" íze. Amíg a fentiek készülnek, a gombát megpucolom.

A szójáról leöntöm a vizet, olykor még egy lében át is mosom. Ráöntöm a kölesre, hozzáteszem az apróra vágott hagymát, és megszórom fűszerekkel, majd mindezt összekeverem.
Kiolajozok egy nagyobb tepsit, odakészítem az asztalra.
A gombafejeket elkezdem megtölteni egyenként a kölessel, és szorosan egymás mellé rakosgatom a tepsibe.
Miután ezzel megvagyok, jöhet a sajtkrém. Ha nagyon sűrűre sikerült, érdemes pici vízzel felhígítani, mert a köleses kupakokra könnyebben kenhető. (Az enyém most sűrű lett, látszik is a formáján.)
A család felének Anya trappista sat darabokat rakosgatott a gombák tetetjére, míg a másik részére én kenceficéltem a napraforgó sajtot..
Lassú tűzön sütöttük kb. 40 percig.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése