2008. október 14., kedd

Pizza, ezzel azzal, napraforgó sajttal :)

Réka tejmentes blogján szétnézve jutott eszembe a pizza. Régen nem készítettem, mivel sok időt igényel. Nem azért, mert olyan bonyolutl számomra, hanem mert nálunk minimum 4 tepsivel kell indítani... :)
Most vasárnap ugyan nem lesz időm, mert iskola nap van a Solán, és este még valami névnapi süteményt is össze kellene ütni hétfőre, de talán az azt követő héten nekiállok. Csak azt bánom, hogy az a jó kis leves, két tenyeremnyi nagyapám féle paradicsom akkorra lefut. Pedig egyel be tudnék borítani egy tepsi tésztát...

Általában a legegyszerűbb kenyértészta receptet használom.

Pizza tészta

30 dkg teljes kiőrlésű liszt
30 dkg fehérliszt (ez az arány, mikor nem szeretném, hogy a családom húzza a száját :) )
3,6 dl langyos víz (amennyit felvesz)
2 ek olivaolaj
1 tk só
1 dkg élesztő
1 tk méz

Az élesztőt a mézzel elkevert langyos vízben megfuttatjuk, majd hozzáöntjük a sós liszthez. Na ez az a pont, amit rendszerint hanyagolok. Egyrészt el vagyok kényelmesedve, ha a kenyérsütő üres, a géppel kavartatom meg, másrészt akkor is megkel, ha a tésztába keverem rögtön az élesztőt. Annyi, hogy közvetlenül ne kerüljön a sóhoz, mert azt az élesztőgombák nem szeretik.
A szükséges mennyiségű vízzel tésztává gyúrjuk, kelesztjük 40 percet. Átgyúrjuk, kinyújtjuk, beletesszük a kikent pizzaformába/ tepsibe, ott még hagyjuk pihenni fél órát. Persze ha az ember haladni akar, az átgyúrást kihagyhatja, de jobb, ha még egyszer megmozgatásra kerül.

Amikor kicsit ropogósabb jellegű tésztát szerettem volna, 2 dl tejföllel bolondítottam meg.

A tetejére kerülhet paradicsomszósz, paprika, paradicsom, hagyma, kukorica, mexikói zöldségkeverék, vagy zöldségpörkölt. Fűszerként bazsalikomot, oregánót, őrölt köményt, majorannát használhatunk. Aki szereti, sütés után kakukkfüvet is szórhat rá.
Más jellegű, ha tejfölös öntet és ananász kerül a tetejére tofuval, vagy szójavirslivel.
Kinek mi ízlik, mi van otthon a hűtőben...

Paradicsom szósz pizzára, tésztára, hamburgerbe, mittudomén :)

2 dl paradicsomszósz
1 fej hagyma
1 duci fokhagyma
1 tk méz
1 csipet só
pár csepp citromlé
víz
fűszerek (bazsalikom, oregáno, majoranna)

A felaprított vöröshagymát pici vizes olajon üvegesre párolom, bele kerül a paradicsomszósz, felengedem annyi vízzel, hogy ketchup állagú legyen. Beleteszem a szétnyomott fokhagymát, és a sót. Megvárom, míg felrottyan, belekeverem a mézet, a citromlét és a fűszereket. 1-2 percig kavargatom, kóstolom, mennyire ízlik, azután elzárom, és meghülve a pizzatésztára kenem.

Pl. nagyon szeretjük a gabonakolbászos vegán sajtosat. (Ekkor nem kell rá a paradicsomszósz, mert a kettő együtt nehezen sül át)

Napraforgó sajt


1 csésze hántolt napraforgó
1/2 csésze zabpehely
kicsit kevesebb, mint 2 csésze víz
fél citrom leve
3 gerezd fokhagyma
1 tk só
½ pritaminpaprika, vagy 1 kiskanál pirospaprika
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
kis olaj és víz
¼ csésze sörélesztőpehely

Ha sűrűbb „sajtot” akarunk: 2 tk kukoricakeményítő,
ha szeletelhető sajtot szeretnénk: 1 teáskanál agar-agar kerülhet bele.

A hagymát kis olajon és vízen megpároljuk.
A napraforgót a zabpehellyel és vízzel összeturmixoljuk (vagy megőröljük, majd elkeverjük vízzel, ha nincs turmixunk). Mindezt néhány percig főzzük, míg be nem sűrüsödik, majd az áttört fokhagymát hozzáadjuk a többi ízesítővel együtt, és néhány percig főzzük.

Forrás részben a Balázs Katalin - Kiss Balázs: A Biblia a helyes táplálkozásról c. könyv.


Szóval ez is egy olyan kaja, amit mindenki, mindenütt, minden mennyiségben megeszik a környezetemben... csak győzzek megfelelően nagy mennyiséget készíteni. :)

3 megjegyzés:

Dulmina írta...

Továbbadom Neked a kérdést:
Te mióta főzöl, és miért?

Mókus írta...

szia!

megkérdezhetem, hogy ezt a vegánsajtot hogy teszed a pizzára? csurgatod? vagy az agar-agaros, préselt változatból reszelsz rá? és nem csúszik le az egész róla, nem lesz olyan ragasztós műanyag állagú? kíváncsi lennék hoyg működik a dolog.

Bridge írta...

Szia Mókus!
Ha sűrűbbre főzöm, akkor kenem, de nehezebb is vele dolgozni, viszont finom.
Újabban inkább turmixgépben összedolgozom a hozzávalókat sűrűre, és ráöntöm.
Azt vedd figyelembe, hogy jóval tovább kell sütni emiatt, nem úgy, mint a rendes sajttal.
Az agar-agarosat sosem reszeltem még rá.
Nem lesz műanyag, olyan sűrű szósszerű.