2009. október 29., csütörtök

Tudatos vásárló vagyok?

A nagy átlag véleménye: Inkább kekec. Arról nem is szólva, hogy a "legfinomabb" dolgokat hagyom a polcon. :)

Az Ildikó által továbbadott kérdéskörre megpróbálok válaszolni végre.

1. Írd össze, mire van szükséged! Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárló központok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.
 Amióta emlékszem, cetlizünk, különben mindent megvennénk, de amiért indultunk, az nem kerülne a kosárba. Egy ideje nem is vágyom igazán ilyen helyekre, vagy ha 2 havonta el is keveredek egy hypermaketbe, egy óra után elegem van az egészből. Sajnos ennek ellenére ilyenkor még legalább ugyanannyi időt eltöltünk 1-1 komplexumban, mire mindent összevadászunk, ami kell. Nem különösebb dolgok, csak nagy tételben bevásárolunk. Falun nem olyan egyszerű, ebből kifolyólag egy kisebb bolt mindig befér a spájzokba.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba! Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.
Bár egyetértek, a helyi boltba negyedévente egyszer járok, mert szinte soha nincs akkor nyitva, mikor itthon vagyok, szombaton pedig én nem vásárolok semmit. Persze ha Gyöngyös helyinek számít, az ottani boltokat időnként meglátogatom, de a piacra gyakrabban megyek.
Oda hetente többször kirohanok két busz indulása között. Végignézem milyen a kínálat, majd megveszem ami szimpatikus. Az évek során megismert eladókról tudom, milyen árura számíthatok. Barackidényben pl. évek óta ugyanattól a termelőtől veszem a gyümölcsöket, mert nagyon finomak, és árban is korrekt.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot! Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.
Anyu hozott Salzburgból egy ruha szatyrot, folyamatosan megtalálható a hátizsákomba, így ami abba nem fér, meg a szatyorba. Sajnos előtte használt kedvenc, vállra akasztható típus beleszakadt a piacozásba. :)
Ettől függetlenül van, hogy műanyag szatyrokkal is rohangálok, azokat igyekszem később többször felhasználni.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel! A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.
 Sokat utazom. Mindenféle módon. A Mátrában lévő munkahely és a tőle 50 km-re lévő kis falu között közlekedve mindent láttam már és tapasztaltam. 4 órás odautat, 5 órás hazavergődést, árokugrást 30 fővel, lerobbant buszt, áramhiányos vasútvonalat, "happyendes" vonatbalesetet...

Ebből kifolyólag nem szeretem a tömeközlekedést, de használom. Bár pozitívuma, hogy lehet közben olvasni, tanulni, aludni, ismerkedni, zakatoló aggyal az ablakon kibámulni, vagy csodálni a tájat.
Viszont autózom is. Főleg hétvégenként. Ha ketten utazunk, már olcsóbb, mint vonatjegyet venni. De többnyire a kilencszemélyes kisbuszunkkal zenekari próbára megyünk legalább hatan, stb. Aki ennek ellenére még mindig  kötözködős kedvében van, az sosem utazott tubával, harsonával, kottástáskával, kottatartóval vasárnap du. Heves megyéből Pestre...
Ja, liftet ritkán használok. Nem vagyok klausztrofóbiás, ennek ellenére a 8.-ra ugyan nem szoktam lépcsőn járni, (oda amúgy is csak félévente) de amikor tehetem gyalogolok.  Érdekesebb, egészségesebb, meg izé... :)

5. Vegyél helyi termékeket! Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.
Igyekszem magyar termékeket vásárolni akkor is, ha drágább. Nem fogok szlovák tejet venni még a kutyánknak sem, akkor sem, ha 50 Ft.-tal olcsóbb, mint a hazai. Azt többnyire úgyis helyben háztól hozzuk. No, néha elcsábít egy doboz francia vaj, bevallom. 5 év alatt 2x is előfordult.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást! Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.
Jobb szeretem a natúr papír csomagolást. Nagy tételben vásárolunk, így talán kisebb a keletkezett hulladék mennyisége, de még így sem kevés

7. Kerüld a vegyszereket! Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.
Nem eszek sok ebetűst. A candida diéta alatt teljesen kiestek, miért szoknék vissza rá, ha már nem hiányzik még a csoki sem.
Más terület. Anyut kiüldözöm az Ecover-es termékekkel a világból. Mert az öblítő nem olyan illatos, a mosogatószer nem habzik agyon...

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt! Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.
Idénygyümölcs? Ajajj, többet is, mint kéne. :) Egyébiránt itthon terem a kertben, a fóliában, a nagyanyám kertjében... ami meg nem, az jön a káli piacról, a gyöngyösiről. Szedünk 150 kg almát a szomszéd falu almásáról, barackot Göncről vettünk, biokörtét a vámosgyörkiektől kaptam...
Azért az avokádót megvesszük, a banánt, narancsot szintén, mikor már nincs más csak aszalvány.

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat! Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…
Utóbbi háromra egyértelműen nem a válasz. Falun? :) Á.  Különben is, van egy 8 éves szívmelengetős konzervnyitóm, nem kell másik. ;)
Azért használok elektromos eszközöket jócskán. A turmixgépet és a botmixert elég gyakran pl. magtejfölhöz. Viszont belegondolva a rendes tejföl előállítása során jóval több villamosenergiát elhasználnak.

10. Olvasd el a címkéket! Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.
Ha nem olvasom el, az nem én vagyok. :)
12/12

Nincsenek megjegyzések: