2013. december 9., hétfő

Vadas szószos tészta

Az előbbi bejegyzéssel szorosan összefügg. Talán azért is, mert a répa igen jól termett az idén, és mindenbe lehet tenni, a joghurtba sült krumpli mártogatósnak, salátába, még pogácsába is.
A vadas szósz egyébként gyerekkorom óta különleges kajának számított, ritka alkalmakkor készült, pedig nem nagy munkás étel, nem is túl drága, a szójaszelet is olcsó, nem tudom miért alakult így.

Hozzávalók:
1/2 kg árpatészta
1 kk só

4 db nagyobb sárgarépa
4 db nagyobb petrezselyem gyökér
2 db nagyobb burgonya
1 kis fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1 pohár szójajoghurt (vagy olajos mag finomra turmixolva)
1 tk mustár
majoránna, őrölt kömény, babérlevél
1 kk só
1 kk vegamix
1 ek olivaolaj

8 szójaszelet
1,5 tk só
1 kk vegamix
1 ek pálmazsír

Az árpa tésztát bő vízben megfőzzük. (Jóval hosszabb ideig készül, mint a hagyományos tészta, de finom ez is, és változatosságot hoz az étrendünkbe.)

A zöldségféléket megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés olajos vízen pároljuk 5-10 percig, majd vízzel felengedjük és fűszerekkel, sóval megfőzzük. Kivesszük a babérlevelet, hozzáadjuk a mustárt, a joghurtot, összeturmixoljuk az egészet. Ha olajos magot használunk, azt érdemes az utolsó percekben összefőzni a zöldségekkel.

A szójaszeleteket közben jó sós vízben megfőzzük, hogy megdagadjanak, majd leszűrjük. Kevés pálmazsír felolvasztva mindkét oldalukat átsütjük. (Ez utóbbi mozzanat ki is maradhat.)

Nincsenek megjegyzések: