2010. február 21., vasárnap

Gesztenyés piskóta - 1 évre rá, avagy az öcsém 30 éves

Apa Bálint napkor született, az öcsém egy nappal (és persze 29 évvel) később. Tavaly pont ugyanígy jártam. Sütni akartam valamit nekik, de nem maradt már időm. Pénteken naplemente előtt meg tudtam, hogy nem lesz, mert csak későn érek haza. Bosszantott, mert azután meg nem találkozunk, vasárnap nem leszek otthon, legalább így "húzzam meg a fülüket." :)
Erre pont úgy sikerült, hogy délután háromra hazaértem, és még két órám maradt a rendezkedésre, sütésre, romok eltakarítására. (Ki hisz, ki nem, én nagyon hálás vagyok a fentiek közreműködéséért.)
Majdnem mindent ugyanúgy készítettem, mint akkor pénteken, tehát maradt a tojásos piskóta. Mert ennek örültek. Hasonlóan készítettem mindent, de a hagyományos porcukrot is kiváltottam a piskótában gyümölcscukorra, és került bele (pszt) némi tk liszt is.

Hozzávalók nagy tepsire:
10 tojás
2 púpos ek tk. tönkölyliszt
7 púpos ek finomliszt
8 púpos ek gyümölcscukor
10 dkg darált mandula
200 g gesztenyemassza
3 ek olivaolaj
1 cs fosztfát mentes borkősütőpor
1 kk szódabikarbóna
Gesztenyekrémhez: 
200 g gesztenyemassza 
2 ek gyümölcscukor 
1 vaniliarúd kikapart belseje
1 dl zabtejszín
100 g Baracklekvár  
Tortaforma esetén 2 adagot készítenék belőle, egy hagyományos 26(?) cm-eshez szerintem pont a felét venném.

Az elkészítés menete:
Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, és begyújtjuk a sütőt.
Külön tálba ütjük a tojások fehérjét és sárgáját ügyelve arra, hogy a fehérjébe ne jusson a sárgájából, mert akkor nehezebb felverni. Akkor is problémás ugyanez, ha friss a tojás.
A sárgáját a cukorral és olajjal jól elkavarjuk, míg kivilágosodik. Akkor belekeverjük a gesztenyemassza felét, tovább kavargatjuk, míg a gesztenye is elkeveredik.

A lisztet összeöntjük a mandulával, a sütőporral és a szódabikarbónával is, majd beleborítjuk a gesztenyés masszába. Addig kavartjuk, míg viszonylag egynemű nem lesz.
Akkor gyorsan felverjük a habot jó keményre, és kb. 3 részletben kézzel belekeverjük az előző masszába. Az első adaggal inkább fellazítjuk, amikor még összetörik a hab. A többinél óvatosabban, inkább beleforgatjuk a fakanállal. (De azért haladósan, mert a sütőpor meg dolgozna.)
Ezután beleöntjük a tepsibe, eligazítjuk kicsit, majd a forró sütőbe tesszük.
Az elején 200 C-on 15 percet, majd kicsit lejjebb véve még ugyanennyi ideig, összesen kb. fél órát sütjük.
Az első 15 percben ha kiabálnak odabentről se nyitjuk ki! ;)

Amíg sül, a maradék gesztenyét a tejszínnel, vaníliával és gyümölcscukorral elkeverjük úgy, hogy viszonylag szilárd, de kenhető állagot kapjunk. Nekem most zabtejszínem volt itthon, de jól sikerült. Óvatosan keverjük hozzá, szépen adagolva, hogy a krémes állag megmaradjon, lehet, hogy nem lesz szükséges az 1 dl.
Közben a piskóta olyan illatokat árasztott a sütőből, hogy a candidás létemből "két gonosz" listája mellé vettem fel azonnal. Az egyik a vanília aroma, a másik a baracklekvár volt. :)
Ha a piskóta elkészül, kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk a sütőpapírt, és hűlni hagyjuk.
Azután középen kettévágjuk, majd ügyesen keresztben is elfelezzük őket. A keresztben elvágott piskótalapok közé kentjük a gesztenyekrémet. Majd visszahelyezzük a lapok tetejét. Azután megkenjük az egyik kalapját baracklekvárral, és a másikat ráhelyezzük.

Talán egyszer, ha nyugdíjas leszek (ami a világ mai állása szerint nem várható) majd lesz időm megkenni végre a külsejét is. Netán arra is, hogy tortaformában készítsem, és kicsicsázzam szépre. :)

4 megjegyzés:

mariam írta...

Nagyon jól mutat a sütid! :-)
Még sosem csináltam gesztenyés piskótát, érdekes a recept, ki fogom próbálni egyszer...

Bridge írta...

Köszönöm, kedves vagy. Állítólag finom is volt. :)

Brigitta írta...

Eltaláltad a kedvenc sütim:))
Egészséges formában még nem ettem ,ezt biztos kipróbálom.

Köszi neked:Brigi

Bridge írta...

Hát... kérdéses, hogy mennyire az igazán egészséges kategória, de egy fokkal jobb, és finomabb is :)