No nehogymár eljőjjek, és paradicsom levesen kívül semmi értelmeset nem készítettem a legjobb barátomnak. Gondoltam, és nekiálltam meggyúrni a tésztáját (ebbe most csak 10 dkg tk liszt került) a tiltakozása ellenére, merthogy sok idő.
Ez eddig rendben is volt (két nappal később közölte, hogy még mindig azt eszi) csakhogy öntet is hiányzott. Mivel újabban tejet nem fogyaszt, a szójatej adott volt. Volt bio vaniliapudingja is, azt nekiálltam elkészíteni hígabban egy különlegesebb cukorral, amit mostanában használ. (Rapunzel, talán a Castellio nádcukra, sötét színű és enyhén malátakávéra emlékeztető ízt ad)
Na, azt az öntetet kiborítottuk... (Katanyaka! Kiváló példáim vannak a "Hol így hol úgy" -ra. ;) )Ilyenkor szépen előveszi az ember a Horváth Ilona féle recepteskönyvet - vagy csak simán emlékszik rá, és megcsinálja tojással. No az már Keresztanyunak is tetszett, bár úgy megszórta még porcukorral a tésztát, hogy a Mátra nem olyan fehér rendes hóeséses időben. :)
Vegánok most ne nézzenek ide Vaníliaöntet
Hozzávalók:
1 tojás
2 ek liszt
2 ek cukor/méz
1/2 l tej / szója / kókusz...
1 csipet vaníliapor
A tojást elkeverem a liszttel és a cukorral és 1/2 dl tejjel.
Miután meghült, az aranygaluskát fel kell kockázni, majd nyakonöntjük a vaníliamártással és fogyasztható is.
A tej többi részét felforralom - tudtátok, hogy a Franciaországban a szójatejet kavargatni kell, hogy ne égjen le? :) Amikor felforrt, hozzáöntöm a tojáshoz, és együtt főzöm folyamatos kevergetés mellett pár percig.
Miután meghült, az aranygaluskát fel kell kockázni, majd nyakonöntjük a vaníliamártással és fogyasztható is.
4 megjegyzés:
ha tojás nélküli vaniliaszószt szeretnél: egy kis simaliszttel és/vagy kukoricakeményítővel tudod besűríteni a (szója) tejet, aztán ízesítheted bárhogyan, pl vaniliakivonattal és rizssziruppal vagy mézzel ha már kihűlt. ha pudingot szeretnél csináld kicsit több keményítővel.. az ízvariációk pedig kifogyhatatlanok.
Igen, először én is így terveztem. :)
Az ember másnál nem úgy kisérletezik, készít ilyesmit. Otthon finom vaníliás kókuszos öntetet már csináltam többször, csak itt nem úgy voltak a hozzávalók.
A rizsszirupot még nem próbáltam, de az is édesít + sűrit is gondolom. köszi az ötleteket.
nem sürít (inkább higít), de édes és főleg azért használják méz helyett mert nincs olyan intenzív aromája és az is eheti akinek nem ajánlott a méz. ja meg hevíteni is lehet.
Köszönöm.
Megjegyzés küldése