Otthon már hetekkel ezelőtt elfújta a szél a szirmokat is, miután egy nagyobb eső és szél megtépázta a vékonyka ágakat, a munkahelyemen azonban csak a héten virágzott el a kedvenc bokrom. Nagyon szeretem a hófehér virágait, ellenfényben az érdekesen látszó erezetét, a sárga közepét. Olyan örömmel tudok félig a bokorba bebújva szaglászódni, majd söprögetni az orromról a virágport. Ilyenkor élvezem az egyik előnyét annak, hogy a Mátrában dolgozom. Nekem kétszer van tavasz, vagy inkább kétszer olyan hosszú ideig. :) Lenn híre nyoma sincs, azonban odafenn egyik reggel a lépcsőn menet meglibben a szél, és hozza a finom édeskés, kellemes illatot... kinyílt, nézek fel. És olyankor mosolyognom kell. Visszatérve a gasztronómiához. Nem csak cseresznye, meggy, meg málna szezon van ám, hanem még borsó is. Volt mit szedegetni a kertben, bár az idén a fejtéséből kimaradtam. Ellenben lelkesen felhasználtam borsópörköltnek, levesnek és franciasalátához. Nyersen idén keveset ettem, mert nem volt jó. A borsó pörkölt sima paprikás lével készül nálunk, tejföl nem kerül bele. Azonban a nokedlihez valahogy jobban illik ez utóbbi. Már régen ki akartam próbálni, ízre milyen növényi tejföllel, mivel a gomba teljesen jó. Most itt volt az ideje. Nagyon kellemes ízhatást eredményezett, nem csak szerintem, így máskor is fogok készíteni. Tehát: "Tejfölös" borsópörkölt galuskával Hozzávalók a pörkölthöz 1 kg borsó 2 fej vöröshagyma 1 paprika 2 paradicsom 1 ek pirospaprika 1-1,5 tk só 1 kk őrölt kömény víz A hagymát felaprítom, olajos vízben megpárolom, hozzákeverem a pirospaprikát, a köményt, a sót. Beleszórom a borsót, és felengedem annyi vízzel, hogy épp ellepje az egészet. A paprikát csak simán beledobom, a paradicsomot bevagdosva teszem bele. Hozzávalók a növényi tejfölhöz 2 marék kesudió, napraforgó, vagy mandula, vagy keverve 1/2 citrom leve 1-2 dl víz Mindezt finomra turmixolom. Amikor a borsó megpuhult, hozzáönöm a tejfölt, és kb. 10 perc alatt összefőzöm sűrű kevergetés mellett. Hozzávalók a nokedlihez 25 dkg tk liszt 25 dkg fehér liszt 1 tojás 2 dl tej (szóját használtam) 1 tk só 3 ek olivaolaj víz Megengedtem magamnak a tojásos változatot. Nem sok van benne, régebben is ettem, és a tojás a nagymamám udvarán kapirgáló csirkétől származott, garantáltan bio. :) Vera készített hasonlót vegánul itt. Magamnak készítettem teljes kiőrlésűből is, de tény, hogy finomabb, ha van benne fehér liszt is. Az a lényeg, hogy szívesen egyék. |
Pedig nem bio, csak többnyire egészséges táplálék akar lenni... viszont a név rajtam ragadt.
2009. július 1., szerda
Jázminbokor
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
Szeretnék adni Neked valamit, kukkants be hozzám!
Adéle
Nézz be hozzám is!
puszi
Klári
de jó! ezt fogom csinálni a hétvégén barnarizzsel, hogy gluténmentes is legyen.
(bejelöltem egy halom receptedet:)
Megjegyzés küldése