2009. július 1., szerda

Jázminbokor



Otthon már hetekkel ezelőtt elfújta a szél a szirmokat is, miután egy nagyobb eső és szél megtépázta a vékonyka ágakat, a munkahelyemen azonban csak a héten virágzott el a kedvenc bokrom.
Nagyon szeretem a hófehér virágait, ellenfényben az érdekesen látszó erezetét, a sárga közepét. Olyan örömmel tudok félig a bokorba bebújva szaglászódni, majd söprögetni az orromról a virágport. Ilyenkor élvezem az egyik előnyét annak, hogy a Mátrában dolgozom. Nekem kétszer van tavasz, vagy inkább kétszer olyan hosszú ideig. :)
Lenn híre nyoma sincs, azonban odafenn egyik reggel a lépcsőn menet meglibben a szél, és hozza a finom édeskés, kellemes illatot... kinyílt, nézek fel. És olyankor mosolyognom kell.


Visszatérve a gasztronómiához. Nem csak cseresznye, meggy, meg málna szezon van ám, hanem még borsó is. Volt mit szedegetni a kertben, bár az idén a fejtéséből kimaradtam. Ellenben lelkesen felhasználtam borsópörköltnek, levesnek és franciasalátához. Nyersen idén keveset ettem, mert nem volt jó.
A borsó pörkölt sima paprikás lével készül nálunk, tejföl nem kerül bele. Azonban a nokedlihez valahogy jobban illik ez utóbbi. Már régen ki akartam próbálni, ízre milyen növényi tejföllel, mivel a gomba teljesen jó. Most itt volt az ideje. Nagyon kellemes ízhatást eredményezett, nem csak szerintem, így máskor is fogok készíteni. Tehát:

"Tejfölös" borsópörkölt galuskával

Hozzávalók a pörkölthöz
1 kg borsó
2 fej vöröshagyma
1 paprika
2 paradicsom
1 ek pirospaprika
1-1,5 tk só
1 kk őrölt kömény
víz

A hagymát felaprítom, olajos vízben megpárolom, hozzákeverem a pirospaprikát, a köményt, a sót. Beleszórom a borsót, és felengedem annyi vízzel, hogy épp ellepje az egészet.
A paprikát csak simán beledobom, a paradicsomot bevagdosva teszem bele.

Hozzávalók a növényi tejfölhöz
2 marék kesudió, napraforgó, vagy mandula, vagy keverve
1/2 citrom leve
1-2 dl víz
Mindezt finomra turmixolom.

Amikor a borsó megpuhult, hozzáönöm a tejfölt, és kb. 10 perc alatt összefőzöm sűrű kevergetés mellett.

Hozzávalók a nokedlihez
25 dkg tk liszt
25 dkg fehér liszt
1 tojás
2 dl tej (szóját használtam)
1 tk só
3 ek olivaolaj
víz

Megengedtem magamnak a tojásos változatot. Nem sok van benne, régebben is ettem, és a tojás a nagymamám udvarán kapirgáló csirkétől származott, garantáltan bio. :) Vera készített hasonlót vegánul itt.
Magamnak készítettem teljes kiőrlésűből is, de tény, hogy finomabb, ha van benne fehér liszt is. Az a lényeg, hogy szívesen egyék.



Felraktam egy fezékban sós vizet forrni, hogy mire összekeverem a tésztát, rögtön szaggathassam is bele. (Ennek a tésztának nem jó állni.)
Először a száraz összetevőket raktam egybe, majd a többit is hozzátettem, megkavartam. Azután felengedtem annyi vízzel, hogy lágy galuskatésztát kapjak, összedolgoztam. Galuskaszaggató segítségével a vízbe szaggattam sűrű kavargatások közepette, majd hagytam főni. Mikor készen volt, leszűrtem, hideg vízzel átmostam, kis olajjal átkevertem.

3 megjegyzés:

Adéle írta...

Szeretnék adni Neked valamit, kukkants be hozzám!

Adéle

klarkat írta...

Nézz be hozzám is!

puszi
Klári

agnes írta...

de jó! ezt fogom csinálni a hétvégén barnarizzsel, hogy gluténmentes is legyen.
(bejelöltem egy halom receptedet:)