2012. január 16., hétfő

Burgonyás kenyér

Jó kis teljes kiőrlésű kenyérke. Persze, ha valaki light-osabbra szeretné venni, egyszerűen megoldható az egész, fele-fele arányban használ fehér/teljes kiőrlésű lisztet.
Ha tk, mindenképpen egy morzsálódósabb állagú kenyeret kapunk. Ruganyosabbá tehető, ha hozzáadunk burgonyát, vagy burgonya pelyhet. Ez utóbbival könnyebb dolgozni, mégis a főtt krumplival egészen más kenyeret kapunk.
Ha még bolondítani szeretnénk, adható 1/3 arányban rozsliszt is hozzá.

Most ezek voltak az összetevői:
60 dkg tk. tönkölyliszt
360 ml víz ha 4 ek burgonyapehellyel készítjük, vagy kb. 250 ml. víz, ha 3 főtt burgonyával
1 csapott ek só
1 púpos tk méz
1 ek olivaolaj
2 dkg élesztő (1/3 kocka budafoki, vagy 1,4 tk francia száraz élesztő)
lenmag őrölve, szezámmag, napraforgó mag, dió aprítva

Kenyérsütő formában gyorsan megdagasztatható, formázható, a tetejét nagy késsel be szükséges vágni, majd megszórni szezámmaggal. Kicsit tovább kel, mint a hagyományos tészta. 40-50 percet. Utána egy óra alatt sül meg 180 C-on.
Ha nincs kéznél kenyérsütő, csak a tenyerünk, felkötjük a gatyánkat, és addig dagasztjuk, míg nem csepeg a homlokunk. (Amíg szépen összeáll, és a kezedről leválik a tészta.)
Mikor kisül, konyharuhával körbetekerjük, és úgy hagyjuk meghűlni.

Nagyon szeretem pl. szójakrinolinnal, avokádóval, és persze zöldségfélékkel (paprika, jégsaláta stb.) fogyasztani.

Nincsenek megjegyzések: