2011. szeptember 12., hétfő

Rakott padlizsán

Rövid idő alatt egyszerű összetevőkből kellett összeraknom valami ételt. A parlagfüves gyötrődés miatt a legjobb ételféleségek kiesnek, mert kereszt allergének. Ilyen a dinnye, sárgadinnye, uborka, paradicsom, fokhagyma, cukkini, az összes tökféle. A barack, szilva kevésbé, de nagy mennyiségben az is tud gyötörni, mint ahogyan tegnap, amikor reggelire, ebédre, vacsorára ettünk belőle. Befőztünk.
Visszatérve a rakott padlizsánra, az még csütörtökön készült, és sajnos nem fotóztunk, csak megettük. Egyszerű, és finom étel volt, viszonylag semleges ízzel. Fűszerekkel, mint pl. bazsalikom, borsikafű lehetne megbolondítani, de a petrezselyem zöldnek is olyan kellemes aromája van, hogy most csak ezt használtam.

Hozzávalók:
1 közepes tepsihez
3 db padlizsán
2 nagyobb répa
3 paradicsom
1 szójajoghurt (elhagyható)
1 marék szezámmag
1 nagy fej vöröshagyma
1 bögre köles
2 ek napraforgómag
3 ek olivaolaj
2 tk só
2 tk vegamix
1 csokor petrezselyem zöldje

A kölest háromszoros sós vízben felrakjuk főni. Víz, köles, só. Tűz. 25 perc alatt megfő. Nem kell kavargatni!!! Csak forrásig kell figyelni, hogy ne fusson ki.
1 ek olajjal a tepsit kikenjük.
A padlizsánt felszeleteljük, és a felét lerétegezzük a tepsi aljára.
A zöldségeket megpucoljuk, a répát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a hagymát felszeleteljük. Ha megfőtt a köles, egy nagyobb tálban összekeverjük a répával, hagymával, napraforgóval, vegamixxel, sóval, illetve a maradék oliva olajjal és aprított petrezselyem zöldjével.
Mindezt a padlizsánra önjük. Rárétegezzük a köleses tölteléket, elsimítjuk, majd a tetején eligazgatjuk a maradék padlizsán szeleteket. Néhány paradicsom karikát is tehetünk a tetejére.
A végén egy szójajoghurtot összekeverünk szezámmaggal, és elkenjük a padlizsánok tetején.
180 C-on 50 percet sütjük. Ha lassúnak tűnne, lehet hőlégkeverésre is tenni.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én is szoktam csinálni, (fogok is a héten) csak sok hagymával, paradicsommal,cukkinivel, krumplival. Neked tudom most a paradicsom kieső:) Ebben az ételben az a jó, hogy úgy csinálhatod, ahogy épp eszedbe jut, felhasználva szinte mindent amit otthon találsz a hűtőben.

Bridge írta...

Pontosan, ahogy írod. Ami épp van otthon. Készítettem már cukkinivel is, de az is kiesik ilyenkor.