Az úgy történt, hogy "ajándékba kaptam" néhány órát... Nem részletezném, azt viszont igen, mivel is töltöttem el. Sütöttem leveles tésztát. Régebben gyakrabban követtem el ilyesmit, de ezt a típusút már vagy 3 éve nem, pedig nagyon finom tud lenni. Persze nem is annyira egészséges, de néha elmegy.
Egyszer, ha ismét nem tudnék mit kezdeni magammal ;) megpróbálom a margarint olajjal helyettesíteni. Mivel még ha bio, akkor is túlmanipuláltnak tűnik a margarin. Nem létezik, hogy ez a dolog nem megoldható. A fejemben már megvan, hogyan kellene, csak lehet, hogy gyakorlatban nem működik.
A kiindulási alap a Horváth Ilona féle szakácskönyv gyors leveles tésztája volt.
Hozzávalók:
Tészta1:
2 bögre liszt (2/3 tk, 1/3 fehér)
Egyszer, ha ismét nem tudnék mit kezdeni magammal ;) megpróbálom a margarint olajjal helyettesíteni. Mivel még ha bio, akkor is túlmanipuláltnak tűnik a margarin. Nem létezik, hogy ez a dolog nem megoldható. A fejemben már megvan, hogyan kellene, csak lehet, hogy gyakorlatban nem működik.
A kiindulási alap a Horváth Ilona féle szakácskönyv gyors leveles tésztája volt.
Hozzávalók:
Tészta1:
2 bögre liszt (2/3 tk, 1/3 fehér)
2-3 dl joghurt (kinek szója, kinek tehénkéből való)
1 tojás (talán el is hagyható)
1 csipet só
Összegyúrjuk jó alaposan a tésztát és hideg helyre tesszük.
Tészta2:
1 bögre liszt
Összegyúrjuk jó alaposan a tésztát és hideg helyre tesszük.
Tészta2:
1 bögre liszt
20 dkg margarin
1 csipet só
A 3 hozzávalót összedolgozzuk.
A tészta1-et kilisztezett deszkán fél centisre nyújtjuk, és rákenjük a tészta2 felét. Három rétegbe hajtjuk, majd az így kapott hosszúkás téglalap tetejét megkenjük a tészta2 negyedével. Behajtjuk, nyújtunk rajta kicsit, majd a maradék tészta2-t rákenjük. Újra behajtjuk és kinyújtjuk.
Feldolgozáskor a tésztát érdemes megfelezni, és a maradékot felhasználásig a hűtőben hagyni, mert igen hamar meglágyul.
Mogyorókrémes leveles batyu
Hozzávalók:
Leveles tészta
Mogyorókrém
A leveles tésztánkat egészen vékonyra kinyújtjuk. Attól függően, hogy mekkora batyukat szeretnénk, négyzeteket vágunk belőle. Régebben nagyobbakat készítettem, de általában jobban bejön a falatnyi. Ahhoz 3-4 cm-es kockákat vágok, a közepére egy kávéskanálnyi mogyorókrémet teszek, és a négy sarkát összecsípem felül. Nem kell bele sok krém, akkor nem folyik ki, és nem is olyan tömény.
Lehet csigavonalat is gyártani, akkor a téglalap alakú kivágásokat kenem meg vékonyan mogyorókrémmel, és egyszerűen feltekerem.
Leveles rombusz
Hozzávalók:
Leveles tészta
Szezámmag
só
Ha édeset nem készítünk belőle, akkor jóval több sót tehetünk a tésztába, kb. 1 evőkanálnyit. Mivel mindkét fajtát szoktam készíteni, a rombusznál utólag oldom meg a sózást.
A tésztát kb. 2 cm-esre nyújtjuk, megkenjük a tetejét vízzel és megsózzuk, illetve megszórjuk szezámmaggal. Ezután kb. 1-1,5 cm-esre nyújtjuk, így nem szóródik le a szezámmag. Ezután 2 cm x 3-4 cm-es darabokat vágunk belőle, és közepes hőfokon kb. 20 percig sütjük.
A 3 hozzávalót összedolgozzuk.
A tészta1-et kilisztezett deszkán fél centisre nyújtjuk, és rákenjük a tészta2 felét. Három rétegbe hajtjuk, majd az így kapott hosszúkás téglalap tetejét megkenjük a tészta2 negyedével. Behajtjuk, nyújtunk rajta kicsit, majd a maradék tészta2-t rákenjük. Újra behajtjuk és kinyújtjuk.
Feldolgozáskor a tésztát érdemes megfelezni, és a maradékot felhasználásig a hűtőben hagyni, mert igen hamar meglágyul.
Mogyorókrémes leveles batyu
Hozzávalók:
Leveles tészta
Mogyorókrém
A leveles tésztánkat egészen vékonyra kinyújtjuk. Attól függően, hogy mekkora batyukat szeretnénk, négyzeteket vágunk belőle. Régebben nagyobbakat készítettem, de általában jobban bejön a falatnyi. Ahhoz 3-4 cm-es kockákat vágok, a közepére egy kávéskanálnyi mogyorókrémet teszek, és a négy sarkát összecsípem felül. Nem kell bele sok krém, akkor nem folyik ki, és nem is olyan tömény.
Lehet csigavonalat is gyártani, akkor a téglalap alakú kivágásokat kenem meg vékonyan mogyorókrémmel, és egyszerűen feltekerem.
Leveles rombusz
Hozzávalók:
Leveles tészta
Szezámmag
só
Ha édeset nem készítünk belőle, akkor jóval több sót tehetünk a tésztába, kb. 1 evőkanálnyit. Mivel mindkét fajtát szoktam készíteni, a rombusznál utólag oldom meg a sózást.
A tésztát kb. 2 cm-esre nyújtjuk, megkenjük a tetejét vízzel és megsózzuk, illetve megszórjuk szezámmaggal. Ezután kb. 1-1,5 cm-esre nyújtjuk, így nem szóródik le a szezámmag. Ezután 2 cm x 3-4 cm-es darabokat vágunk belőle, és közepes hőfokon kb. 20 percig sütjük.
3 megjegyzés:
Szia Brigi,
Nagyon várom a margarin helyett olaj kísérletedet ill. az eredményét, én mindig ezzel "szenvedek".
Addig is, legalább tészta 1-ben nincs marg. Ez is nagy lépés, hétvégén ki is próbálom.
Magyarul pörgessem fel kicsit az eseményeket?! :)
szia Brigi! margarin helyett használhatsz kókuszzsírt is, ha gyorsan dolgozol és hidegen, nem olvad meg gyúrás közben (az olaj azért nem jó a leveles meg a linzeres tésztákba mert akkor lesz jó az állaga ha szilárd benne a zsiradék) pálmavajat is szoktak használni, de azt még nem találtam sehol.
és látogass meg, vár rád egy kis meglepi a blogomon! :)
Megjegyzés küldése