2009. december 2., szerda

Párolt káposzta, rakott káposzta, káposzta saláta

Olyan ősz van, csak az a kellemetlenebb. Nem a gyümölcshozó, levélhulló, hanem az esős, a kézösszedörzsölős, ködös, nyálkás, megfázós. Persze mikor legyen, ha nem november végén, december elején. Csak jobban esne a lelkemnek a múlt heti ragyogó napsütés. És igen, a lentieknek akkor is köd volt, a mátrai leányzó ne panaszkodjon, sokkal több D-vitamint tudott betankolni! Ami állítólag kedvező az megfázás elleni védekezésben is. És ha vitamin, jövőhétre lesz már jó sok C is, hiszen a múlt heti káposzta akciónk eredményeképp lenn kuruttyol időnként a hordó. Most Anya volt a munkás ember, aki megtömte, én csak kitakarítottam előtte. Kellemes munka volt, nem kellett volna az alján felejteni a korábbi adagot... :)
A hordó megtelt, azonban rengeteg édes káposzta maradt még felszeletelve, amivel kezdeni kellett valamit.

Jókora adagot megpároltam 1-2 kanál olivaolajjal, sóval és őrölt köménnyel megszórva.

Nagy tállal készült saláta is hagyma és paprika szeletekkel összekeverve reszelt répával kiegészítve. A szokásos öntet került rá, citrom leve, só, méz.

És a "maradékból" hatalmas adag rakott káposzta kerekedett. Azt hittem, egy hónapig fogjuk enni, de elfogyott. :) A lejegyzett mennyiségeket az ipariról lecsökkentem.

Hozzávalók:
2 kg fejeskáposzta
1/2 kg barnarizs
100 g szójagranulátum / 1 tégla füstölt tofu lereszelve
2 l sűrű paradicsomlé
1 fej vöröshagyma felaprítva
3-4 gerezd fokhagyma összenyomva
1 ek vegamix
2 ek só
olivaolaj

A barnarizst 40 perc alatt 2,5x-es mennyiségű vízben megfőzzük.
A káposztát lereszeljük.

A szójagranulátumot jó sós vízben felforraljuk, és pár percig főzzük, majd leöblítjük, szűrjük. Szívem szerint füstölt tofut használtam volna, de akkor nem volt itthon. Helyette egy kis füst ízű sóval bolondítottam meg az ízét. Amikor készen van a rizs, hozzákeverjük a szóját, a vöröshagymát, fokhagymát, vegamixet, 1/2 kanál sót, 1/2 l paradicsomlevet és 1-2 kanál olivaolajat.
Egy nagy fazék alját kiolajozzuk, majd beleszórjuk a káposzta harmadát, picit megsózzuk. Ráegyengetjük a rizses töltelék felét, majd rászórjuk a második harmad káposztát, meghintjük kevés sóval. Jöhet rá a töltelék másik fele, arra a maradék káposzta, amit szintén megsózunk.
Végül ráöntjük a sűrű paradicsomlevet és bő egy órát alufólia alatt sütjük addig, míg a káposzta meg nem puhul.

Joghurttal, tejföllel kiegészítve finom és tartalmas étel.

Nincsenek megjegyzések: